Bankalar

Yurt Dışında Para Çekme

Yurtdışında para çekme nasıl yapılır? Türk banka kartları yurtdışında geçerli mi? Yurtdışında ATM’den para çekme komisyonları ne kadar? Bu soruların yanıtlarını ve yurtdışında para çekme ile ilgili diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Tatil, iş veya farklı bir nedenden dolayı yurtdışına gidildiğinde, banka hesaplarından nasıl para çekileceği konusu kafa karıştırıcı olabilir. Türk bankalarının bazı ülkelerde sınırlı sayıda şubesi olsa da, yurtdışında genel itibariyle yaygın olmadıkları bir gerçektir.

Yurtdışında bankamatiklerden para çekerken, ekstra komisyon ve ücret ödenmesi gerekebileceği unutulmamalıdır. Üstelik bu komisyon, bazı bankalarda şaşırtıcı derecede yüksektir.

Yurtdışında Nasıl Para Çekilir?

Yurtdışında para çekmenin en kolay ve hızlı yolu, ATM’lerden yapılan para çekimleridir. Bankanızın anlaşmalı olduğu bankaların ATM’leri üzerinden para çekimini istediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Yurtdışı ATM’lerinden yapılan para çekme işleminde, TL değil, o ülkenin para birimini alırsınız. Avrupa genelinde Euro, ABD’de dolar ve diğer ülkelerde ise o ülkenin para biriminde para çekersiniz.

Yurt Dışında Para Çekme 2023

Hesabınızda sadece TL olsa dahi, bankanız otomatik olarak kur dönüşümü yapar ve bu süreçte zorlanmadan bankamatikler üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Türk Banka Kartları Yurtdışında Geçerli Mi?

Türk banka kartları, anlaşmalı bankalar aracılığı ile yurtdışında geçerlidir. Bu noktada bankalar nezdinde bir durum söz konusu değildir. Bunun yerine kullandığınız kartın üzerindeki ambleme göre geçerlilik durumu değişir.

Banka hesap kartınızın üzerinde VISA, MasterCard, Visa Electron ve Maestro gibi kuruluşların amblemleri vardır. Bu amblemin olduğu yurtdışı ATM’lerinde para çekimi ve bakiye görüntüleme gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Türk bankacılık sistemi, uluslararası finans dünyası ile entegredir. Dolayısıyla neredeyse tüm bankalarımız, uluslararası geçerliliği olan kartlara sahiptir.

İLGİLİ: Yurt dışı İBAN’a para gönderme

Yurt dışı ATM’den para çekme

Yurtdışında ATM’den Para Çekme

Yurtdışında ATM’den para çekme için öncelikle kartınıza uygun bir ATM’ye gitmeniz gerekir. Kartınızın üzerinde bulunan ambleme uygun bir ATM bulduğunuzda, Türkiye’deki gibi işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Yurtdışındaki ATM işlemlerinin her biri için ek komisyon alınır. Eğer fazla komisyon ödemek istemiyorsanız, sadece gerekli işlemleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Yurtdışında ATM’den Para Çekme Komisyonları

Yurtdışında ATM’den para çekme ücretleri / komisyonları, bankalara göre farklılık gösterir. Bazı bankalar, sabit bir ücret alırken, bazıları ise çekilen paranın belli bir oranını alır. Bunların dışında birkaç banka ise anlaşmalı olduğu banka ATM’lerinden ücretsiz işlem yapılmasına imkan verir.

Bankaların yurtdışı ATM’den para çekme komisyonlar / ücretleriı şu şekildedir:

  • Türkiye İş Bankası: Asgari 3,8 USD ve çekilen tutarın %1,7’si oranında komisyon
  • Halkbank: Çekilen tutarın %2’si
  • Denizbank: Çekilen tutarın %1,5’i
  • ING Bank: %1,15 oranında komisyon
  • Garanti Bankası: Çekilen tutarın %1,25’i oranında komisyon
  • QNB Finansbank: 3 USD
  • TEB: BNP Paribas ATM’lerinden ücretsiz
  • Yapı Kredi Bankası: 3 USD (Anlaşmalı bankaların ATM’lerinde ücretsiz)

Burada verilen rakamlar, bankaların iç işleyiş kararlarına göre değişebilir. En güncel ve doğru bilgiler için bankanızla iletişime geçmeniz gerekir.

Yurtdışında Hangi Banka Kartı Avantajlı?

Yurtdışında para çekme konusunda en avantajlı banka TEB’dir. Bir BNP Paribas kuruluşu olan TEB, 6 kıtada toplam 50 binden fazla ATM’den ücretsiz bir şekilde işlem yapılmasını sağlar. İlgili ATM’lerden tamamen ücretsiz şekilde para çekilebilir.

Türkiye Ekonomi Bankası’nın (TEB) hem yaygın şekilde dünya genelindeki ATM’lerden işlem yapılmasını sağlaması hem de bunu ücretsiz olarak yapma imkanı vermesi önemlidir. Bunlar, TEB’in yurtdışında en avantajlı banka olmasını sağlar.

Yurtdışında Para Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurtdışında para çekme işlemi yapabilmeniz için banka kartınızın veya kredi kartınızın yurtdışı kullanıma açık olması gerekir. Bankanızın müşteri hizmetleri üzerinden kartınızı yurtdışı kullanıma açtırabilirsiniz.

Yurtdışına çıkmadan önce bir döviz hesabı açtırarak, kullanacağınız parayı ilgili ülkenin para birimine çevirmeniz yararlı olacaktır. Böylece bankanızın kur dönüşümü için aldığı komisyonu ödemek zorunda kalmazsınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu