Bankalar

Yurt Dışında ATMden Para Çekme

Yurt dışında ATM’den para çekmek isteyenler için işlemlerin nasıl yapılacağını yazdık. Komisyonlar ve kesintiler dahil tüm masraflar hakkında bilgiler verdik. Yurtdışında ATM’den para çekme, yurtdışında ATM’si olan bankalar ve yurtdışında ATM kullanımı ile ilgili detayları sizler için derledik.

Yurtdışına tatil veya farklı bir nedenden dolayı gidiyorsanız, ATM’den nasıl para çekeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Hesabınızın veya kredi kartınızın olduğu bankaya göre ücretsiz veya düşük komisyonla ATM’den para çekebilirsiniz.

ATM’ler, özellikle nakit ihtiyacının giderilmesi konusunda oldukça etkili çözümlerdir. Ancak yurtdışında, Türkiye’deki bankaların ATM’lerinin bulunmaması, bu noktada bir karmaşaya neden olabilir. Bu karmaşayı yaşamamak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yurtdışında ATM’den Nasıl Para Çekilir?

Yurtdışında ATM’den para çekme ile ülkemizdeki ATM’den para çekme arasında herhangi bir fark yoktur. Bankanızın kendi ATM’sine veya anlaşmalı olduğu bankaların bankamatiğine giderek para çekebilir ve bazı bankacılık işlemlerini yapabilirsiniz.

Yapacağınız işlemler ve çekeceğiniz para tutarına göre belli miktarlarda komisyon ödemeniz gerekir. Bazı bankalarda bu komisyon çekilen paranın belli bir oranı iken, bazılarında ise sabit bir ücrettir. Bazı bankalar ise yurtdışında ATM’den ücretsiz para çekme imkanı sunar.

Yurt Dışında ATMden Para Çekme

Yurtdışında ATM Kullanımı

Yurtdışında ATM kullanımı için öncelikle kullanacağınız banka hesap kartının ve/veya kredi kartının, yurtdışı işlemlere açık olması gerekir. Kartınızın yurtdışı işlemlere açık olup olmadığını, bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilir ve yine müşteri hizmetleri üzerinden yurtdışı kullanımına açtırabilirsiniz.

Yurtdışında bankamatiklerden genellikle para çekilir. Ancak bunların haricinde para yatırma ve bakiye sorgulama gibi işlemler de yapılır. İlgili işlemlerin tamamı Türkiye’de ücretsiz olmasına karşın, yurtdışında ücretli olabilmektedir. Bu yüzden gereksiz işlemlerden kaçınmanız gerekir.

Yurtdışında ATM’si Olan Bankalar

Ülkemizdeki bankaların bazılarının yurtdışında da şubeleri vardır. Özellikle Almanya gibi gurbetçilerin yoğun olduğu ülkelerde, bazı devlet ve özel bankaların şubeleri bulunur. İlgili şubelerden veya şubelere ait olan ATM’lerden para çekilebilir.

Yurtdışında ATM’si olan bankalar dışındakiler ise anlaşmalı olduğu kurumlar üzerinden hizmet verir. Visa, MasterCard, Troy gibi kuruluşlarla çalışan bankalar, bu kuruluşlarla çalışan yurtdışı bankaların ATM’lerinden para çekilmesine imkan verir.

Yurtdışında ATM’den Para Çekme Ücreti Ne Kadar?

Yurtdışına gittiğinizde anlaşmalı bankaların bankamatiklerinden para çekebilirsiniz. Bu işlem için belli bir miktar komisyon/ücret ödemeniz gerekir.

Yurtdışında ATM’den para çekme ücreti, bankanıza ve yapmış olduğu anlaşmalara bağlı olarak değişir. Örneğin Yapı Kredi Bankası müşterileri, bu işlem için 3 $ gibi bir rakamı ödemek zorundadır. Garanti BBVA ise anlaşmalı bankalara ödenen komisyon ve vergilerin talep edileceğini bildirmiştir.

Bankalara göre yurtdışı ATM kullanım ücreti farklılık gösterdiğinden, en doğru bilgi için bankanızla iletişime geçebilirsiniz.

Yurt dışında İBAN’a para gönderme

Yurtdışında ATM’den Ücretsiz Para Çekme

TEB, yurtdışında ATM’den ücretsiz para çekme konusunda müşterilerine büyük bir avantaj sağlar. Bir BNP Paribas kuruluşu olan TEB, yurtdışında diğer BNP Paribas bankalarının ATM’lerinden ücretsiz olarak para çekileceğini açıklamıştır.

BNP Paribas, 6 kıtada ve toplamda 50 binden fazla ATM’ye sahip bir kuruluştur. TEB’in web sitesinden, PNB Paribas’ın hangi ülkede hangi bankalarla anlaşmalı olduğunu gösteren liste vardır. Söz konusu listeyi inceleyerek, yurtdışında ücretsiz para çekme işlemi yapabileceğiniz bankaları görebilirsiniz.

Yurtdışında ATM’den Para Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurtdışına çıktığınızda, TL veya döviz hesabınızdan para çekebilirsiniz. Çektiğiniz para, bulunduğunuz ülkenin para birimi olarak verilir.

Örneğin; Almanya’ya gittiniz. TL hesabınızdan para çektiğinizde, bankamatikten Euro alırsınız. Bankanız, TL’nizi gün içindeki en yüksek kurdan Euro’ya çevirir. Dolayısıyla bu noktada önemli bir dezavantaj yaşarsınız. Bunu yaşamamak için yurtdışına gitmeden önce paranızı Euro’ya çevirmeniz gerekir.

Bir diğer önemli nokta ise yurtdışındaki bazı bankamatiklerin 4 haneli şifre kabul etmesidir. Eğer bankanız izin veriyorsa, şifrenizi 4 haneli olarak ayarlamalısınız. Böylece bahsedilen türden bir sorun yaşamamış olursunuz.

Yurtdışında ATM’den para çekme ile ilgili detaylar bu şekildedir. Yurtdışına gitmeden önce bahsedilen hususları dikkate aldığınızda, kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu