Ekonomi

Almanya’da Yaşayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, yurtdışı borçlanması ile emekli olabilir. Bu imkan, yakın tarihte çıkarılan bir yasa ile ev hanımlarına da verilmiştir. Peki, Almanya’da yaşayan ev hanımları nasıl emekli olur? Gurbetçilerin emeklilik hakları ile ilgili tüm detayları bu yazımızda paylaştık. Gurbetçi kadıların emeklilik hesaplaması ve diğer detaylar.

Türkiye’de yaşayan vatandaşların emekli olabilmesi için aktif olarak çalışma süresi, yaş ve sigorta yatırılan prim gün sayısı şartları aranır. Ancak Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının bu şartlardan bazılarını sağlaması mümkün olmadığından, onlar için farklı şartlar aranır.

Gurbetçi Kadınlara Emeklilik Hakkı 2023

Almanya’da yaşayan ev hanımları da, gerekli şartları sağlaması durumunda emekli olabilir. Evet, sigorta girişi olmamasına ve aktif olarak çalışmamalarına rağmen, yurtdışındaki ev hanımları bu haktan yararlanabilir.

Almanya’da Yaşayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Almanya’da Oturan Ev Hanımları Türkiye’de Emekli Olabilir Mi?

Ev hanımları, aktif olarak bir işte çalışmazlar. Buna bağlı olarak da sigorta girişleri veya aktif olarak devam eden sigortaları yoktur. İlgili hususlar dikkate alındığında, emekli olmalarının imkansız olduğu düşünülebilir. Ancak yurtdışında yaşayanlar için durum böyle değildir.

Yakın zamanda çıkarılan bir yasa ile Almanya’da yaşayan ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmiştir. İlgili yasadaki şartları sağlayan ve gereklilikleri yerine getiren ev hanımları, Türkiye’de emekli olabilir. Böylece her ay düzenli emekli maaşı alma imkanı yakalarlar.

Almanya’da Yaşayan Ev Hanımları için Emeklilik Şartları

Almanya’da yaşayan ev hanımları emekli olmak için belli şartları yerine getirmek zorundadır. Yani yurtdışında bulunan herkesin emekli olması gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla bu yönde bir başvuru yapmadan önce, başvuru şartlarını öğrenmek yararlı olacaktır.

İstenen şartlar, Türkiye’deki SGK kanununda yapılan değişikliklere bağlı olarak farklılık gösterir. Özellikle emeklilik yaşı ve tamamlanması gereken prim ödeme süresi değişir. Örneğin; 1981 öncesinde Almanya’ya gidenlerden 5000 gün prim ödeme süresi istenirken, 1999 sonrasında gidenlerden ise 7000 gün prim ödeme süresi istenmektedir.

Almanya’da yaşayan ev hanımları için emeklilik şartları şu şekildedir:

  • C. vatandaşı olmak
  • Sigortalı bir işte çalışmamak
  • Kendisine ait düzenli bir geliri bulunmamak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Borçlanma kapsamındaki sürelerde yurtdışında olduğunu belgelemek
  • Emekli olmak için yazılı istekte bulunmak (dilekçe)

 

Yurtdışında Yaşayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

İstenen şartları taşıyan ev hanımları, gerekli evrakları hazırlayarak emeklilik için başvuru yapabilir. Bu aşamadan SGK tarafından süreç başlatılır ve başvuru sahibinin emeklilik için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı kontrol edilir.

Gerekli şartları taşıyan ev hanımlarından, yurtdışı borçlanması yapmaları istenir. Aynı zamanda Ev hanımlığı borçlanması olarak da bilinen bu ödeme, günlüğü en az 3,5 $ olacak şekilde yapılır. Emeklilik için gereken gün sayısı kadar ödeme yapılmalıdır.

Örneğin; 7000 gün prim ödeme süresine ihtiyacı olan bir ev hanımı, 7000 x 3,5 = 24.500 $ ödeme yapmalıdır. Bu rakam, asgari tutardır. Ancak başvuru zamanına ve Almanya’ya ilk defa gitme tarihine ve burada hangi yıl 18 yaşına geldiğine bağlı olarak rakamlar farklılık gösterir.

Ödemenin ardından gerekli evraklar SGK’ya teslim edilir ve süreç tamamlanır. Bu aşamadan sonra SGK tarafından ilgili kişiye emekli olduğu, yazılı olarak bildirilir.

Almanya’da Yaşayan Ev Hanımları Kaç Yaşında Emekli Olur?

Almanya’da yaşayan ev hanımlarının emeklilik yaşları, 38 ile 58 arasında değişir. Emeklilik yaşı, borçlanmanın yapılacağı tarihle, yani ilgili kişinin kalıcı olarak Almanya’ya ilk defa gidişiyle yakından ilgilidir. Bazı gidiş tarihlerine göre ev hanımlarının emeklilik yaşları şu şekildedir:

Gidiş Tarihi Emeklilik Yaşı
1984 öncesi 40
1988 öncesi 44
1990 öncesi 46
1994 öncesi 50
1999 öncesi 54
1999 sonrası 58

 

Emeklilik yaşının, başvuru tarihi gibi farklı unsurlara göre de değişebileceği unutulmamalıdır.

Almanya’da hasta bakıcı maaşları ne kadar öğrenmek için: Almanya hasta bakıcı maaşları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu