Ekonomi

Baklava Tatlı Dükkanı Açmak 2024 Kazancı ve Maliyeti

Baklava dükkanı açmak isteyenler için baştan sona her yönü ile bu işi yapanlardan birinci ağızdan aldığımız gerçek bilgilerden yola çıkarak bu yazıyı yazıyorum. Baklava ya da tatlı dükkanının maliyeti, kar marjı nerede açılabileceği, baklava dükkanı bayilik almak gibi tüm noktalara değindim. Baklava dükkanı bayiliği almak istiyorum mantıklı mı diyenler bu yazının sonunda net bir cevap bulmuş olacaklar. Kendi işinin patronu olmak isteyenler için baklava bayiliği hakkında tüm soruların yanıtları için başlayalım.

Baklava Dükkanı Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Baklava dükkanı açmak isteyenler iki şekilde işe başlayabilir. Birinci seçenek; baklavayı ya da tatlıyı kendisi üreterek satacak. İkinci seçenek baklava bayiliği alıp hazır baklava alıp satacak. Son dönemlerde artan maliyetler yüzünden birçok firma artık üretmek yerine alıp satmayı tercih etmektedir. Usta, yarımtı (usta yardımcısı), çırak ücretleri nedeni ile artık birçok kişi ya fason olarak baklava alıp satmak ya da bayilik alarak bu işi yapmayı tercih etmektedir.

Baklava dükkanı açma gibi bir niyetiniz varsa öncelikle bu işin kar marjı, dükkan açılış maliyeti, bayilik alacaksanız hangi bayilik alınmalı gibi soruların yanıtları bulunmalıdır. Şimdi öncelikle dükkanı kendiniz açarsanız kaç para gideceğini ya da tatlı bayiliği alırsanız kaç para gideceğini yazalım.

Baklava Dükkanı Açma Maliyeti 2024

Baklava dükkanının açılış maliyeti tabi sizin de tahmin edeceğiniz üzere açılacak dükkanın durumuna göre değişkenlik gösterecektir. Ama ortalama bir dükkan maliyeti hesaplaması yapacak olursak 2024 yılı güncel piyasa verilerine göre bir baklava dükkanının anahtar teslim maliyeti 150.000 Civarı olacaktır. Tabi 30.000 TL’ye de bir baklava dükkanı açılabilir. Bu da mümkündür. Eğer sermayeniz az ise bunun da nasıl olacağını yazmam gerekiyor.

Bayilik alarak baklava dükkanı açacaksanız bayilik yani isim hakkını da dükkan giderine eklemeniz gerekiyor. Bazı bayiler 15.000 TL bayilik parası isterken bazıları 500.000 TL’ye kadar bayilik parası isteyebilmektedir. Aşağıda birçok bayinin bayilik ve franchising parası hakkında bilgi verdim zaten siz kendinize uygun olan konsepten faydalanabilirsiniz.

Baklava Tatlı Dükkanı Açmak 2024 Kazancı ve Maliyeti

Önemli Bilgi: Bayilik parası vermeden sadece baklava alıp satarak dükkan açayım fazla da param yok diyorsanız, sadece tezgah ücreti, duvar kağıdı, terazi, tabela ve ruhsat maliyetleri ile dükkanı açabilirsiniz. Bulacağınız dükkan iyi durumda ise ortalama 30-40 bin TL arasında bir aileyi geçindirebilecek bir dükkan açabilirsiniz.

Bu dükkanın iş yapıp yapmayacağı seçeceğiniz konuma bağlı olarak değişecektir. Bu bilgi sermayesi çok kısıtlı olanlar için verilmiştir. Yoksa ortalama bir baklava dükkanı 150.000 TL civarı harcamayla ancak açılabilir.

Baklava Dükkanı Dekorasyonu

Baklava dükkanının iç ve dekorasyonu ürünlerin kalitesine bağlı olarak müşteriyi çok etkileyen önemli bir unsurdur. İyi baklava iyi mekanda satılır anlayışı olduğu için dükkanın dekorasyonu çok önemli bir noktadır. Baklava tezganın kalitesi, ışıklandırmanın kalitesi, renkli ve kutu ışıklı tabela, taş duvarlar, tavan led döşeme gibi unsurlar baklava dükkanının albenisini çok etkiler. Müşteri çoğu kez kaliteli dekorasyon yapılan dükkanları tercih etmektedir. Ortalama bir dekorasyon 50-70 bin TL arasında değişebilmektedir.

Baklava Dükkanı Tezgah ve Malzemeleri

Diğer bir önemli unsur dükkan satış tezgahıdır. Tatlı ve baklavaların koyulduğu vitrin müşteri için oldukça önemlidir. İlk kez bu işi yapacak olanlar bu tezgahları özel yaptırabilecekleri gibi 2. el de düşünebilir. Letgo, sahibinden.com siteslerinde 2. el çok temiz baklava tezgahları bulunabilir. Sıfırdan tezgah maliyeti ortalama 50000-100.000 TL arasında değişiyorken 2. el tezgahlar 10 bin 20 bin gibi rakamlara bulunabilir.

Baklava Bayiliği Veren Firmalar

Sermayeniz sağlamsa sıfır ve dükkana özel yaptırın ama sermayeniz azsa o zaman dediğim gibi 2. el sitelerden uygun fiyatlı tezgah bakabilirsiniz.

Baklava Ustası Maaşları 2024

Baklava işi yapacaksanız bayilik de alsanız usta tutup baklavayı kendiniz de üretseniz bir baklava ustasının aylık maaşını bilmek zorundasınız. Türkiye’de ortalama bir baklava ustasının aylık maaşı şu anda 15.000 TL civarıdır. Daha az paraya çalışan mutlaka vardır; ama ortalama rakam 15 bin diyebiliriz. Baklava ustasının yardımcısı olan yarımtılar ise 8-10 bin arasına çalışırlar. Oklavacılar, bulaşıkçılar vb yardımcı kişiler asgari ücrete çalışırlar.

Baklava Tatlı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar

Baklava dükkanı için gerekli evraklar açacağınız dükkanın konseptine göre değişiyor. Bayilik alarak dükkan açacaksanız üretim yapmayacağınız için sadece ruhsat ve vergi levhası yeterli olacaktır. Bir de ilerleyen dönemlerde hijyen belgesi almak zorunda kalıyorsunuz. Bunu halk eğitim merkezlerinden alabilirsiniz.

Bayilik almadan üretimi kendim yapacağım diyorsanız o zaman alacağınız belge sayısı artacaktır. Öncelikle üretim için imalathane olması gerekiyor. İmalathanenin gıda ve tarım bakanlığı onaylı olması, üretim izin belgesi, ruhsat, vergi levhası, TSE belgesi, ISO9001, İş yeri kayıt belgesi, hijyen belgesi olması gerekiyor. Bu belgeler ile üretim yapabilir ve ürünlerinizi satabilirsiniz.

Baklava Dükkanı Kazancı ve Kar Marjı 2024

Gelelim baklava ve tatlı dükkanın kar marjlarına. 2022 yılı içinde baklava dükkanının ortalama kar marjı .%20-30 arasında değişmektedir. Özellikle franchising bayilik aldığınızda kar marjınız düşük olacak sürümden kazanç sağlamaya çalışacaksınız. Kendi ürünlerinizi ürettiğinizde kar marjını %50 civarı olacaktır. Kısacası Baklava bayiliğinde kar marjı %25 kendi ürettiğinizde kar marjı %50 diyebiliriz. 

Günde Kaç KG Baklava Satılır?

Günde kaç kg baklava-tatlı satabileceğiniz tamamen sizin dükkanın konumu ve tatlı kalitesi ile ilgili bir durum olacaktır. Ayak sayısı çok olan yerde ucuz baklava sattığınızda günde ortalama 100 kg’ye kadar baklava satabilirsiniz. Pahalı baklava satıp da aya sayısı ve araç trafiği az olan yerde iseniz o zaman günde 20 kg ancak satarsanız. Burada belki kazanç miktarı aynı kalacaktır; ama sirkülasyon anlamında ucuz ve kaliteli baklavayı tercih ederek hem sürüm yaparsınız hem daha çok para kazanmış olursunuz.

Baklava Bayiliği Veren Firmalar

Baklava dükkanı açmak isteyen kişilerin çoğu bayilik alarak bu işi yapmak istiyor. Özellikle Antep ve Urfa baklava konusunda önde olduğu için birçok kişi Urfa baklavacılarından bayilik almaktadır. Aşağıda bayilik veren firmaların çoğu bulunuyor. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Bu firmalar hakkında detaylı bilgi aşağıda vardır.

Baklava bayiliği veren firmalar

  • Urfa Yörem Baklavaları
  • Şemsettin Baklavaları
  • Zeyrekoğlu Baklava
  • Karagöz Baklava
  • Tosunpaşa Baklava
  • Çelebioğulları Baklava
  • Hamido Baklava Fıstık
  • Amcabey Baklavaları
  • Mehmetyıldırım Baklavaları
  • Karaköy Güllüoğlu
  • Asdo Baklava
  • Ekol Baklavaları
  • Sade Baklavaları
  • Urfalı Hacıbey Baklava
  • Divan Baklava
  • Hanzade Baklavaları
  • Lezzet Baklavaları
  • Yeşil Fıstık Baklavaları
  • Anteplioğlu Baklavaları
  • Alimoğlu Baklava
  • Ağam Baklava
  • Fıstıkzade Baklava
  • Fıstıkçı Baklava
  • Değirmenci Baklava
  • Saray Baklava
  • İmam Çağdaş Baklava
  • Hacıoğlu Baklava
  • Çavuşoğlu Baklava
  • Maraşlı Kardeşler
  • Harran Baklava
  • Uşak Hacıbey Baklava

Bu bayilik veren firmaların çoğu Urfa’da bulunmaktadır. Bazıları Gaziantep baklavacıları olsa da ucuz baklava bayiliği veren firmaların neredeyse tamamı urfadan çıkmaktadır. Urfa baklavalarının bayilik ücreti 15-40 bin TL arasında değişirken Antep baklavalarının bayilik ücreti 100 bin TL’den başlamaktadır. Bayilik veren firmalar aşağıdaki illere ağırlık veriyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kayseri, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Erzurum, Manisa, Aydın, Balıkesir, Antalya, Mersin, Diyarbakır, Van, Mardin, Bingöl, Trabzon, Samsun gibi ille ön planda durmaktadır.

Baklava Bayiliği Mi Almak Mantıklı Mı?

Baklava bayiliği alırken eğer çok fazla isim hakkı vermeyecekseniz hazır şerbetli baklava geldiği için bayilik mantıklı olabilir. Ama bayilik alacağınız firmanın ürünleri de çok önemli. Kaliteli baklava yapılmıyorsa bayilikten zarar edersiniz. Bunu anlamanın en güzel yöntemi baklava bayilerini gezip numune baklava almaktır. Bu baklavaların tadına bakarak kararınızı verebilirsiniz.

İlgili Bunu da Okuyun: Almanya’da dükkan açmak

Urfa Baklavaları Neden Ucuz?

Bayiliklerin çoğu Urfa’dan çıktığını biliyorsunuzdur. Bunun temel nedeni Urfa’da birçok maliyetin düşük olmasıdır. En önemli noktalardan biri olarak Urfa baklava üreticileri genelde bayanları çalıştırırlar ve asgari ücretten çalışırlar. Bu da işçi maliyetini çok düşürmektedir.

Diğer bir önemli nokta Urfa’da üretilen baklavalar Antep baklavası gibi kaliteli değildir. Bu da Urfa baklavasının daha ucuz olmasını sağlıyor. Bir nevi ikinci kalite baklava diyebiliriz.

Büyük firmalar ürünleri toptana ucuz satın aldıkları için baklavayı ucuza mal edebilmektedir. Urfa’lı baklava üreticileri de bunu iyi yapıyor.

Baklava Dükkanı Açarken Bayilik mi Fason Mu?

Bu işi yapmak isteyen okuyucularımız lütfen bu önemli noktayı kaçırmayın. Fason baklava siz bayilik almadan baklava satın alma işlemidir. Bayilik ücreti ödemeden fason olarak ürün satın alıp tezgahta satabilirsiniz. Ama fasonun da dezavantajı vardır. Örneğin birçok firma kendi bayilerine verdiği fiyattan ürün vermez.

Fason verdikleri zaten daha pahalı satabilirler. Siz aradaki farkı hesaplayıp hangisinin daha mantıklı olduğuna karar verebilirsiniz. Bayilik ücreti ile fason satış ücreti aynı olan baklavacılar ile çalışacaksanız tabi ki fasonu tercih edebilirsiniz.

Tezgahta Baklava Yanında Tulumba ve Dondurma Satışı

Baklava dükkanı açan kişiler gelirlerini artırmak için baklava yanında mutlaka Maraş dondurması satması gerekiyor. Özellikle sıcak aylarda baklava satışları yavaşlayacağı için dondurma satarak ayakta kalabilirsiniz. Dondurma yanında mutlaka şerbetli sıcak ve tulumba tatlısı satmalısınız. Baklava yanında tegahta; tulumba, maraş dondurması, kuru pasta gibi çabuk bayatlamayan ürünleri bulundurmanız günlük kazancınızı çok etkileyecektir.

Baklavacılar ve Tatlıcılar Derneği BAKTAD

Baktad baklavacılar derneği başkanlığı olarak bilinir. Başkanı Mehmet Yıldırım’dır. Mehmet Yıldırım aynı zamanda İstanbul Orta Köy ve E5’te baklava dükkanı olan dernek başkanıdır. Kendisi ballı baklava yaparak bu alanda ün salmış ve ünlülerin uğrak yeri haline gelmiştir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Hocam bayilik almadan dışardan başka yerden hazır alıp tezgaha koysak olmazmi illaki imalatmi açıp göstermemiz gerekiyor

    1. Bayilik almadan da dediğiniz gibi başka yerden alıp satabilirsiniz. Burada sadece dikkat etmeniz gereken şey aldığınız yerden mutlaka her seferinde fatura almalısınız. İmalat olmadan hazır alıp satabilirsiniz yani

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu