Ekonomi

Almanya’da Dükkan Açmak 2024 Kazancı Maliyeti Gerekli Evraklar ve Şartlar

Almanya’da dükkan açmak isteyenler için en küçük detayı bile atlamadan, baştan sona Almanya’da dükkan açmak için gerekli belge ve şartlar, dükkan açma maliyeti ve kazancı gibi bütün konuları ele aldım. Almanya’da kendi işinizi kurabilir ve kolay bir şekilde iş yeri sahibi olabilirsiniz. Sadece Alman iş kanunlarına, eyalet kanunlarına uyduğunuz sürece 3-4 haftalık bir bekleme süresinden sonra Almaya’da dükkan sahibi olabilirsiniz. Peki Almanya’da dükkan nasıl açılır? 2024 yılı için gerekli belgeler nelerdir? Oturum izni olmayanlar Almaya’da dükkan açabilir mi?

Almanya’da dükkan açmanın iki yönü vardır. Bunlar Almanya’da oturup da oturum izni olanların açacakları iş yerleri. Diğer yönü de Almanya’da henüz oturmayan Türkiye’den gelecek olup da Almanya’da online ya da direk kiralama ile dükkan açacaklar olanlar için olan kısımdır. Biz iki yöne bakan taraftan da inceledik ve bilgileri yazdık.

Almanya’da Dükkan Açma Maliyeti 2024

Almanya’da dükkan açmak için yapacağınız maliyet hesaplamasını TL cinsinden değil EURO cinsinden yapmak zorundasınız. Almanya’da dükkan açma maliyetleri 2024 yılı itibari ile harç ücretleri ortalama 50 Euro’dan başlamaktadır. Ortalama dedim çünkü her eyaletin aldığı harç ücreti farklı ve aynı zamanda açacağınız dükkanın türü, kategorisi de ödeyeceğiniz harç miktarını etkileyecektir.

Almanya’da evrak ve diğer belgelere fazla para gitmez. Asıl giderleriniz dükkan kirası, dükkan kira depozitosu ve dükkana koyacağınız ürünlerden kaynaklı giderleriniz olacaktır.

Yine kafanızda şekillenmesi için resmi belgeler ve kiralar dahil ortalama bir dükkan için Almanya’daki maliyetiniz ilk açılışta 20.000 Euro gibi bir rakam olacaktır. Bu Almanya’daki asgari ücretin 10 katı kadar olabiliyor. Bu bazı işletmeler için 5000 Euro dükkan açma maliyeti giderken bazı işletmeler için 200.000 Euro dükkan maliyeti çıkabiliyor. Tamamen yapacağınız işlere göre değişiyor.

Almanya’da Döner ve Kebap Dükkanı Açmak

Almanya’da bulunan Türklerin en çok tercih ettiği mesleklerden biri de döner dükkanı açmaktır. Almanya’da şu anda 65 bin Kişi döner dükkanı sayesinde geçimini sağlıyor. Almanlar da döneri hatta kokoreci çok sevdi. Türk urfa ve antep kebap, adana kebap çok sevildiği için iş olarak tercih ediliyor. Maliyet olarak da çok para gitmediği için Almanya’da döner dükkanı, kebap dükkanı ve kokoreç dükkanı açılabilir. Bunlar gıda grubuna girdiği için ne yapılması gerektiğini aşağıda yazdım. Yazımızı sonuna kadar okuyup 3-4 hafta içinde işlemlerinizi nasıl yapacağınızı öğrenin.

 

Almanya’da döner dükkanı açmak 2023

Almanya’da Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Şartlar

Almanya’da iş yeri açmak ve esnaf olmak isterseniz yapacağınız işlemler çok kolay olacaktır. Bunun temel nedeni şudur; Almanya’daki eyaletlerdeki resmi işlemler ve evrak işlemleri neredeyse tek bir resmi kurumda halledilebilmektedir. Birçok işlem de online yapılabiliyor.

Örneğin Almanya’da dükkan açmak için bulunduğunuz eyaletin belediyesine gittiğinizde işlemleriniz ortalama 1 saat içinde bitiyor ve neredeyse dükkan açmak için bütün belgeleri almış oluyorsunuz. Belediyede yanınızda nakit para bulundurarak giderseniz daha iyi olur. Kredi kartı birçok yerde geçmiyor.

Almanya’da esnaf olmak ve iş yeri açmak için ilk olarak yapmanız gerekenleri aşağıda yazdım. Sırayla uygularsanız aynı gün içinde işlerinizi bitirebilirsiniz. 

Bulunduğunuz yerdeki Belediyeye giderseniz 2 saat içinde iş yerinizin neredeyse dükkan açma evraklarınızı hazırlayabilirsiniz. Yanınızda bulundurmanız gerekenler belgeler şunlar olacaktır.

  • Yaşama izni yani oturum izni
  • İkametgah belgesinin olması gerekiyor
  • Hangi eyalette iş yeri açacaksanız o eyalete gitmek zorundasınız. Her eyaletin iş kurma kanunu farklı olabiliyor.
  • oturum izniniz
  • nakit para

İş yerinize göre açma parası gerekiyor. Kredi kartı geçmiyor. Bunlar harç parası tabi.

Önemli: Gıda ürünleri için daha önce randevu alınması gerekiyor. Hassas kategoride olduğu için Almanya’da gıda üzerine pastane, kafe, fırın, tatlıcı, baklavacı, kuru pasta börek, bakka, market, kasap, manav, balıkçı vb iş yerleri açmak isterseniz öncesinden belediyeden randevu alıp öyle gitmeniz gerekiyor. Ama Giyim, ev eşyaları, hediyelik ürünler, tekstil ürünleri vb gıda dışı ürünler için randevusuz gidebilirsiniz.

 

Almanya’da İş Yeri Açmak Kurmak

Almanya’da iş yeri için belediyeye başvuru yaptıktan sonra aşağıdaki işlemleri yapmalısınız. Tabi en önemlisi vergi numarası almak zorundasınız. Almanya’da vergi numarası iş yeri açma dükkan açmak gibi bir işlem yaparsanız büyük bir suç işlemiş olursunuz. Belediyeye harç yatırdıktan sonra vergi numarası için vergi kurumuna gitmeniz gerekiyor. Bazı eyaletlerde bu online olarak da yapılabilir.

Gerekli işlemler;

  • Vergi Dairesinden kayıt olacaksınız. İnternet üzeriden kayıt olmalısınız. Vergi numarası alıyorsunuz. En az 3-4 hafta sürüyor.
  • Vergi numarası geldikten sonra dükkan kiralıyorsunuz-kira kontratı alıyorsunuz ve tabi muhasebeci tutuyorsunuz. Dükkanı açıyorsunuz.
  • Kredi kartı ve pos cihazı için herhangi bir bankaya gidiyorsunuz. Vergi numarası ve kira kontratı ile pos cihazı verilebilmektedir.

Almanya’da Açılabilecek Para Kazandıran İş Yerleri

Almanya’da dükkan açma maliyeti ve diğer belgelerden daha önemli olarak açacağınız dükkan iş yapacak mı? Birçok kişi Almanya’da açtığı dükkanı Alman müşterilerinden ziyade Türk müşterilerine hitap etmek için açmaktadır.

Almanya’da yapılabilecek işler şunlar olabilir.

Almanya’da Fırın, Baklavacı, Dondurmacı, Pide dükkanı, Berber, Market, Bakkal, Kasap, manav, bayan ver erkek kuaförü, restoran, lokanta, çorbacı açılabilir. Özellikle baklava işinde iyi para var; ama ustalığınızın iyi olması gerekiyor.

Türk Vatandaşı Almanya’da İş Yeri Açabilir Mi?

Almanya’da dükkan açmak için Türk ya da Alman olmanız fark etmiyor. Alman kanunları hem Türklere hem de Alman vatandaşlarına aynı hakları tanıyor. Yani Türk vatandaşları Almanya’da iş yeri açabilirler. Sadece Almanya’da oturum izni ve ikametgah belgesi olması yetecektir. Çalışma izni zaten vardır diye düşünüyorum.

Almanyada nasıl dükkan açabilirim?

Almanya’da dükkan açabilmek için sırayla;  oturum izniniz olacak, Almanya’daki bağlı eyaletten belediyeden izin alınacak, vergi numarası alınacak, kira kontratı yapılıp dükkan açılacaktır. İşlemler bu kadar basit.

Yapacağınız işlemleri aşağıda sırayla tekrar ettim bakın lütfen.

  • Federal merkezi vergi dairesinden vergi numarası Finanzamt
  • Sağlık Bakanlığından kırmızı kart hijyen belgesi diğer adı gesundheitsamt
  • Ticaret dairesine gidip şirket kaydı yaptırmak
  • GBR küçük işletme demek bunu seçebilirsiniz.
  • GMBH daha büyük işletmeler için kullanılır
  • İş kurmak için iş planı hazırlamak zorundasınız
  • İş planını jopcentere iş planını verebilirsiniz

Not: Alman iş yasaları sürekli değiştiği için ne yapılması konusunda kesin bilgiler için iş kurma ve ticaret danışmanlığı hizmeti veren kurumlardan destek almalısınız. Ya da deneme yanılma yöntemi ile iş kurma ve dükkan açma işlemlerini başlatabilirsiniz. Kabul edilmeyen iş planlarınızı düzenleyip sürekli yeni başvuru yapabilirsiniz.

Bunu oku: Almanya’da evlere iş veren firmalar

Alman eyaletleri aşağıda listelenmiştir. Bulunduğunuz eyalet belediyesine giderek dükkan açmak için ilk başvurunuzu yapabilirsiniz.

Eyalet Başkent
Berlin Berlin
Baden-Württemberg Stuttgart
Bavyera Münih
Brandenburg Potsdam
Bremen Bremen
Hamburg Hamburg
Hessen Wiesbaden
Mecklenburg-Vorpommern Schwerin
Aşağı Saksonya Hannover
Kuzey Ren-Vestfalya (Nordrhein-Westfalen) Düsseldorf
Renanya-Palatina Mainz
Saarland Saarbrücken
Saksonya Dresden
Saksonya-Anhalt Magdeburg
Schleswig-Holstein Kiel
Türingiya Erfurt

Almanya’da dükkan açmak için kira kontratı önemli bir konudur. Kira kontratını da belgeleriniz arasına koyarsanız daha iyi olur. Denetimde gösterirseniz faydalı olacaktır. Ayrıca Almanya’da dükkan açtıktan sonra mutlaka sigortanızı yatırınız. Yanınızda kaça işçi çalıştırmak gibi bir hata yapmayın. Almanya’da kaça işçi çalıştırma cezası çok yüksektir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar Almanya’da işyeri açmak istiyorum fakat oturumum yok. Nasıl olur acaba.
    Birde burada bir işletmem var şahıs işletmesi acaba Almanya’da şube açabilir miyim.
    Şirket mi olmak zorunda işletmem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu