Krediler

Almanya’da Kredi Çekip Türkiye’ye Kaçmak

Yurt dışında yaşayan kişiler bulundukları ülkelerde özellikle Almanya’da kredi çekip Türkiye’ye kaçmak gibi de bu krediyi ödeyemediklerinde neler olabileceğini merak edebilirler. Bu anlamda özellikle Almanya’da kredi borcunu ödememek, yurt dışındaki borçtan dolayı Türkiye’ye haciz uygulanıp uygulanmayacağını bu yazımızda yazdık. Avrupa’da kredi ve banka borcunuzu ödemediğinizde başınıza neler geleceğini ve ne yapmanız gerektiğini yazdım.

Önce kısa ön bilgilendirme yapmak istiyorum sonra detaylara bakalım. Almanya ya da diğer Avrupa ülkelerinde banka ya da diğer borçlarınızı ödemezseniz alacaklı kurum ya da kişi borcunu isterse tahsil edebilir. Eğer Avrupa Birliği sınırları içinde yaşıyorsanız bu çok daha kolay olacaktır. Avrupa sınırları içinde alacak ve borç davaları anlaşmalar gereği çok hızlı sonuçlanmaktadır.

Ama banka borcunuzu Türkiye’ye geldikten sonra ödeyip ödememe gibi bir çelişki yaşıyorsanız onun da nasıl olacağını biraz daha detaylandırmak gerekiyor. Her konu ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor, bu nedenle ayrı başlıklar halinde soru-cevap şeklinde yazımızı devam ettiriyorum.

Almanya’daki Banka Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Almanya’da bankadan kredi çekip de borcunuzu ödemezseniz size ilk etapta ihtar çekilecektir. İhtara cevap vermezseniz ikinci adım olarak size Mahnverfahren denilen çekişmesiz dava açılacaktır. Bu davaya itiraz süreniz 7 gündür. İtiraz ettikten sonra banka size bu sefer alacak davası açacaktır. Bu anlattıklarım Almanya’da oturmanız durumunda geçerli olacaktır.

Ayrıca Almanya dışında Avrupa Birliği ülkelerinin hangisinde olursanız olun Avrupa Ödeme Emri Anlaşması çerçevesinde yine bu aşamalar takip edilecektir. Avrupa Ödeme Emrine dahil olan ülkeler; Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya, İsveç, Norveç, Polonya, İspanya, Portekiz, İsviçre, Finlandiya, İngiltere, Yunanistan, Bulgaristan, Letonya ülkeleridir.

Almanya’da Kredi Çekip Ödememek

İlgili: Almanya’da kredi çekmek

Bu ülkeler dışındaysanız ve özellikle Türkiye’ye dönüş yaptıysanız Almanya’daki alacak davası çok daha uzayacaktır. Alacaklı kişi uzun dava süresinden dolayı Türkiye’deki borçlu için dava bile açmayabilir. Ama aşağıda yazdığım özel bazı durumlarda Türkiye’ye haciz gönderilebilir. Peki hangi durumda Almanya’daki borç için Türkiye’de haciz uygulanır?

Yurt Dışındaki Kredi Borcunu Ödememek

Yurt dışındaki kredi borcu borçlanma yapılan ülkede mevcut borçlar kanunu çerçevesinde işleme konulur. Örneğin Amerika’da kredi çekip de kredi borcunu ödemeyen kişiler bu borçtan hiçbir şekilde kurtulamıyor. Borçlanma miktarına bağlı olarak Amerikan borç takip sistemi bir şekilde sizden o parayı tahsil edecektir. Haciz işlemleri sonrası hiçbir şekilde evi araba alamazsınız. Yurt dışı hatta eyaletler arasında mal takip sistemine dahil olursunuz.

Ama Avrupa’da kredi borcunuzu ödemediğinizde yasal prosedürler uygulansa da borçların ödenmeme gibi bir durum söz konusu olacaktır. İflas gibi durumlarda hapis yatmak yerine schufa skorunuz çok riskli duruma gelecektir. Birçok Türk vatandaşı Almanya’daki borçları ödemezsem ne olur diye soruyor. Banka size ihtar çektikten sonra çekişmesiz alacak davası açacaktır. Buna bir hafta içinde itiraz etmezseniz bu borcu faizi ile kabul etmiş olursunuz. İtiraz ederseniz bu sefer çekişmeli alacak davası açılacak olup dava süresi uzayacaktır. Borcunuz belgelenirse bu borcu yeniden yapılandırma karşılığında uzun vadeli olarak ödeyeceksiniz.

Kısaca, Almanya’da kredi borcunuz varsa ve Almanya’da ikamet etmeye devam ediyorsanız bu borcu ödemek zorunda kalacaksınız.

Almanya’da Kredi Çekip Türkiye’ye Kaçmak 2023

Bu çok ilginç bir durum. Ama Almanya ve Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarının bir kısmı 2023 yılında kötüleşen ekonomik durum nedeniyle Almanya’dan kredi çekip Türkiye’ye kaçmak ve kesin dönüş yapmak gibi düşüncelere sahip olabilir. Biz önce bu durumun hem hukuken hem ahlaken hem de dinen doğru olmadığını ifade edelim. Yine de böyle bir şey başınıza geldiyse yani son çare kredinizi ödeyemediğiniz için Türkiye’ye kesin dönüş yapmak zorunda kaldıysanız ne olacağını yazalım.

Almanya’dan kredi çektiniz ve isteyerek ya da çaresizlikten bu borçtan kurtulmak için Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yaptınız. Bu durumda Almanya’daki bankalar şu yolu izleyecektir.

  1. Önce size Almanya’daki ikametgah adresine bir tebligat gönderecekler
  2. Tebligat sonrası Mahnverfahren denilen çekişmesiz alacak davası açılacaktır. Buna itiraz süreniz sadece 1 haftadır.
  3. İtiraz etmeyeceğinizi farz ediyorum. Sonrasında size bu sefer çekişmeli ve kesin alacak davası açılacaktır.
  4. Bu süre zarfında banka avukatı sizin yurt dışına çıkış yaptığınızı tespit edecektir. Ve mahkemeye bunu belgeleyecektir. Bu durum mahkemenin birkaç celsede bitmesine ve sizin aleyhinize sonuçlanmasına neden olacaktır.

Mahkemeyi kaybettikten sonra alacaklı Alman Bankası sizin olan borçlarınıza bakacaktır. Eğer çok yüksek bir borçlanma varsa size ilamlı ve ilamsız icra takibi başlatmak isteyecektir. Bunun için yasal bir konsolosluk izni vb. bir şey yapmasına gerek yoktur. Siz icra takibine itiraz edeceksiniz ve Türkiye’deki mahkemelerde dava devam edecektir. Ama süreç çok uzadığı için ve Türkiye- Almanya arasında Avrupa Ödeme Emri Anlaşması olmadığı için büyük ihtimal size haciz uygulanmaz.

Yurt Dışı İcra Takibi Nasıl Yapılır?

Yurt dışı icra takibi ilamlı icra dosyaları ile yapılabilir. Bunun için ülkelerin özellikle Avrupa Ödeme Emri Anlaşmasına tabi olması gerekmektedir. Bu anlaşma dışında kalan ülkelerde yurt dışı icra takibi neredeyse imkansızdır. Türkiye bu anlaşma dışında kaldığı için Avrupadaki banka ve kredi borçları nedeniyle haciz uygulanamaz diyebilirim ama…

Borçlanma çok yüksekse alacaklı banka genelde Uluslararası Hukuk Büroları ile anlaşma yapacağı için ve bu büro avukatları çok güçlü olacağı için bu borçlar mutlaka haciz ya da diğer şekillerde tahsil edilecektir.

Schufa Nedir

Avrupa’da Haciz Var mı?

Avrupa’da kredi borçları ve banka borçları için haciz uygulanmaktadır. Avrupa’nın bütün ülkelerinde ödenmeyen borçlar için haciz konulabilmektedir.

İcra Dosyası Yurtdışına Engel mi?

Almanya ya da Türkiye’de var olan icra dosyanız yurt dışına çıkmanıza engel olmaz. Sadece Fransa ve AVUSTURYA vize verirken banka hesabında belli bir para olmasını istiyor. Sizin banka hesabınızdaki para icra dosyasına etkilemiyorsa bu yurt dışı noktasında da engel oluşturmaz.

Almanya’da Borçlardan Kurtulma

Almanya’da kredi borcunuz varsa ve ödemekte zorlanıyorsanız bu borçlarınızdan kurtulabilirsiniz. Bunun için size gerekli olan şey zamandır. Almanya’da var olan kredi yapılandırma anlaşması çerçevesinde sizin ana paranızın bir kısmı silinip faizsiz şekilde uzun vadeli yeniden yapılandırma yapılmaktadır.

Ama borçlarımızı ödemem mümkün değil Türkiye’yeye kaçarak borçlardan kurtulmam lazım diyorsanız Almanya borçları için Türkiye’ye haciz uygulanır mı ona bakalım.

Almanya’daki Borç İçin Türkiye’de Haciz Uygulanır mı?

Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse, Almanya’daki borcunuz çok fazla ise kesinlikle Türkiye’de size haciz uygulanır. Borcunuz az ise o zaman kimse haciz için uğraşmaz. Bu kadar net. Borcunu az-çok olduğunu anlamak için rakam veremeyiz. Ama 100 bin Euro ve üzeri borçlar için Alman bankaları asla sizi rahat bırakmazlar. Ayrıca Almanya’daki Türk bankalarından kredi çekip de Türkiye’ye kaçtıysanız her türlü bu parayı sizden alırlar. Çünkü Türk bankaları borcunuz için direkt Türk Mahkemelerine başvuru yapacaklardır.

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş gerçekten. Kredi alıp kaçmadım çok şükür, ama ona benzer bir şey başıma geldi şimdi. Rahmetli babamın Almanyadan vergi borcu için bir yazı geldi bana. Borç 3000 euro civarında. Tabi seve seve öderdim, yanlız şöyle bir şey oldu: Ben artık babamın yasal mirasçısı değilim. Rahmetli benim öz babam değildi, ama nüfusta öyle görünüyordu. Babam vefat edince onun akrabaları bana dava açıp beni onun nüfusundan düşürdüler. Şimdi karar dilekçesini Alman makamlarına gönderebilirim. Ama meblağ düşük, cevap yazmazsam bunun için beni icraya vermezler heralde değil mi? Ne yapmalıyım sizce?

    1. Merhaba Hatice Hanım, karar dilekçesi göndermenizin sizin için yüksek bir maliyeti yoksa göndermenizde fayda olacaktır. Yasal mirasçı olmadığınız için babanızın hem miras hem de borçlarından sorumlu olmazsınız.

  2. Merhabalar, bankadan borç alıp kaçma bir durum söz konusu değil lakin türkiyeye kesin geri dönüşte spor, telefon borcu gibi devam eden taksitler ödenmezse ne olur? Bi kısmı ödenmiş bi kısmı ödenmemiş taksitlerim mevcut ve açıkçası ödemek istemiyorum bana türkiyede sorun çıkarır mı?

    1. Merhaba, devam eden taksitlerin miktarı düşükse alacaklı firma çok uğraşmak istemeyebilir. Bu tamamen firmanın Uluslararası borç tahsilatı noktasında aldığı hukuki desteğe bağlı.

      1. aynı durum benimde başımda telefon sözleşmesi 24 aydı ve 17 ayı fln duruyor 82 euro dan toplam 1400 euro fln borç toplamı. ödemem gerekirmi önüme çıkar mı ileride birikip?

        1. Selam kimsesiz, borçlu bir şekilde turkiyeye dönüş mü yaptınız? Eğer dönüş yaptıysanız bir sorun oluştu mu?

  3. Merhaba Belçika daki iki ayrı bankadan kredi çekmiştim biri7 sene vadeli diğeri 5 sene vadeli psikolojik sağlık sorunlarından dolayı doktorlar tir şoförlüğü yapmamın toplum un can güvenliği ve kendi güvenliğim için çok riskli olduğu ve işi bırakmam gerektiğini söylediler bu konuyla alakalı 3 ayrı psikiyatris doktorundan raporum var banka borçlarının toplam tutarı 52000 euro aynı zamanda a sosyal olduğum insanlarla burada olan insanlarla sürekli kötü diyaloglar kurduğum için bulunduğum ülkeyi terk etmek durumunda olduğumu beyan etti doktorlarim çünkü burada yabancı düşmanlığı çok üst düzeyde bu duruma dusmemin sebebi ise 2009 yılında Belçika polisinin bir cinayet zanlısı olarak beni tutuklayıp hapse atması ve fiziksel ve onur kırıcı muamelesi sebeb olmustur.2 defa Belçika federal polisine dava açmak istedim fakat Red cevabı aldım.Ben çektiğim bu kredileri 2 yıldan sonra ödemekte çok zorlanıyorum ve çalıştığım firma ise beni işten atmak için fırsat kolluyor bu durumda kalan borcumu ödemeden Türkiye ye dönersem nasıl Bi durumla karşı karşıya kalırım. Şimdiden çok teşekkür ederim

  4. Merhabalar arkadaşım ile telefon aldık fatura üzerine türkiyeye dönüş yaptık bir sorun yaşanmıyız

    1. Ayhan merhaba. 2023te yorum yapmışsın. Telefon alıp turkiyeye döndükten sonra bir sorun oluştu mu? Gönüllü dönüş mü yaptınız ve gönüllü dönüş yaptıysanız eğer aldığınız yardımlardan kesinti yapıldı mı?

  5. Selam. Almanya vatandaşıyım, 6 yıl önce bazı önemli nedenlerden dolayı türkiyeye dönmek zorunda kaldım , dönerken ödemeye devam ettiğim banka kredisi ve üç ayrı kredi kartı borçlarım vardı, 6 sene hiç almanyaya gitmedim, 4 gün sonra geri dönüyorum , beni neyin beklediğini bilmiyorum , beni mümkünse bilgiledirin , bu konuda insanları aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.

    1. merhaba bendede aynı durum var. Havaalanında birşey oldumu yoksa sorunsuz girdiniz mi ülkeye

    2. Alman polisi hakkında arama kararını işlemiştir. İçeriye girdiğinde seni alıp mahkemeye çıkarırlar ve borcunu ceza yatarak ödersin..

      1. Neye dayanarak tutuklayıp cezaevine atıyorlar veya bildiğiniz şahit olduğunuz kimseler varmı bu dediğinizi yaşayan?

  6. Merhaba cok dardayim calisamiyomda banka borcum var neyapa bilirim 50.000 Euro ya yakin borcum var türkiyeye kacip gitsem burda ki cocuklarimdan alirlar mi ve ya onlari zorduruma koyarlar mi bu parayi benden türkiyeden alirlarmi lütfen yardim edin ne yapacamida bilmiyom

  7. Merhaba, Almanya doğumluyum. 2003 yılına kadar Almanya’da ticaret ile uğraştım fakat ardından iflas ettim. Almanya’da Şahsi iflasımı bildirdim fakat mevcutta olan Kredi borçlarımı ödeyemedim. 2003 yılında Türkiye ye döndüm ve kendime yeni bir hayat kurdum. Geçen günlerde beni İstanbul’dan bir hukuk bürosu aradı ve 2003 yılından kalan 33.000 euro kredi borcunu Alman Bankası adına tahsil edeceklerini, ödemezsem icra ya vereceklerini söylediler. Aradan 21 yıl geçtikten sonra Türk İcra kanununa göre böyle bir şey yapmaları mümkün mü ? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

  8. Selamlar. Ben almanyada ilticaci durumundayim fakat gönüllü dönüşe başvurdum. Başvuru yapmadan önce o2 mobil hat olarak 24 ay sözleşmeli faturalı hat aldım aylık ödemesi 43 euro ve fatura üzerine bir iPhone 15 ile airpods pro 2 aldım. Toplam aylık ödenmesi gereken 133 euro. Telefon ve kulaklık için henüz ilk taksitleri yeni ödedim fakat mobil hat faturası 5 ay kadar ödedim. Şimdi ben turkiyeye gönüllü dönerken Almanya bana bir miktar yardım parası veriyor fakat hepsini giderken vermiyor. Bir kısmını burdan bir kısmını ise Türkiye’de 6 ay boyunca parça parça ödeyecek. Bu durumda benim alacağım bu yardımlardan faturalarım kesilir mi?

  9. Merhaba, 2002 yıldında almanyada privatinsolvez yaptım ve Türkiye ye döndüm. Bir bankaya 35000 euro civarinda borcum vardi. 2024 yilinin nisan ayinda beni İstanbuldan bir hukuk bürosu aradi ve bankanin bu parayi istedigini ödemezsem icra takibi yapacaklarini söylediler. 22 yıl aradan sonra hukuken böyle bir islem yapmalari mümkünmü? Türk icra kanununa göre zaman aşımına ugramazmı ? Tesekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu