Ekonomi

Yurt Dışından Altın Getirmek

Ülkemize seyahat ya da ticaret amaçlı gelmek isteyen vatandaşlarımızın yanlarında getirebilecekleri bir altın limiti vardır. Yurt dışından altın getirme limiti ne kadar 2023 yazımızda bundan bahsettik. Yurt dışında altın satın alıp bunları Türkiye’ye sokmak isteyen kişilerin bilmesi gereken önemli noktalar var. İster ziynet eşyası olsun isterse yurt dışından altın satın alıp Türkiye’de satmak gibi bir düşünce olsun bunun bir kanuni limiti yanı sınırı vardır. Şimdi kimler ne kadar altın getirebilir ve yurt dışı altın ticareti nasıl yapılabilir buna bakalım.

Yurtdışından Altın Getirmek Karlı Mı?

Öncelikle bu işi ticari düşünce ile yapmak isteyenlerin sorması gereken soru şudur; yurt dışından altın getirmek ve Türkiye’de satmak karlı mıdır? Bu işten vergi sonrası para kazanılabilir mi? Bu sorunun yanıtı tamamen yurt dışındaki altının kaç para olduğu ve Türkiye’de altının kaç para olduğu ile ilgilidir. Daha önce dünyada altının en ucuz olduğu ülkeler hangileridir adlı yazımda ülkeler arasında altın fiyatlarının değişebileceğini ve bunun nedenlerini yazmıştım.

Ülkemiz dışında özellikle Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan gibi komşu ülkelerde altın fiyatlarının toptan olarak daha ucuz olduğu ifade ediliyor. Bu altınları ülkemize gümrük kapısından sıfır vergi ile getirildiğinde altın işinden para kazanılabilmektedir. Daha önce varlık barışı çıkarılmış ve 0 gümrük vergisi ile tüm yurt dışı altınlarının ülkemize kazandırılması hedeflenmişti.

Yurtdışından altın getirip Satmak

Şu anda yurt dışından altın alıp getirip satarak para kazanan çok kişi olduğunu biliyoruz. Bu kişilerin bazıları yasa dışı yöntemler kullanmaktadır. Özellikle X-RAY cihazlarının okuyamadığı kaplar içinde altın getirmek, arabanın gizli bölmelerinde altın getirmek gibi yasa dışı yöntemler kullanan çok kişi var. Peki neden bu yöntem kullanılıyor? Türkiye gümrük vergisi almıyorsa neden insanlar gümrükten kaçak yollarla altın sokmaya çalıyor?

Bunun temel nedeni aslında Türkiye değil diğer ülkelerin tutumudur. Diğer komşu ülkeler gümrüğe bildirilmeyen her bir gram altını kaçak kabul edip el koymaktadır. Bu nedenle birçok kişi yasa dışı yöntemler kullanarak altını Türkiye’ye sokmaktadır.

Vergi vermeden ve hiçbir ödeme yapmadan da sınırdan altın sokabilirsiniz. Bunun için sadece bir limit belirlenmektedir. Bu limitin kaç olduğuna bakalım.

İlgili: Yurt dışına altın çıkarma limiti

Yurt Dışından Altın Getirme limiti 2023

Yurtdışından altın getirme sınırı 2023 UÇAK ve Kara Yolu İle

En çok sorulan soru şudur; vergi vermeden yurt dışından ne kadar altın getirebilirim? Gümrüğe takılmadan sorunsuz altın getirebilmeniz için seçeneğiniz var.

Birincisi işlenmemiş ham durumda olan altın limiti 5 kg’dir. İşlenmiş ziynet eşyası olarak altın sokma limitiniz 430 Euro olarak belirlenmiştir. Burada bir de uçak yolcuları için 15000 Euroluk bir altın getirme sınırı vardır.

Kısacası;Yurt dışından altın getirme limiti için; uçak yolcuları yanlarından 15.000 Euro, kara yolu araçları ile ziynet eşyası olarak 430 Euro değerinde altın getirilebilir. Bir de işlenmemiş altın getirme limiti de 5 kg’dir.

Yurtdışından altın getirme şartları

Yurt dışından altın getirme şartlarına bakıldığında sadece limitlere uyulması istenmektedir. Altın alım-satımı yapan kişiler zaten gümrük limitlerine takılmadan bu işlemi belgeli bir şekilde yaptıkları için onlarda sorun olmuyor. Ama yurt dışından altın alıp Türkiye’de satarak para kazanmak isteyenler için istenen tek şart altın getirme limitlerine uyulmasıdır.

Yurt dışından altın getirme vergisi

Türkiye’de çıkan varlık barışı kanununa göre Yurt dışından gelen gurbetçilerimiz altınlarını hiçbir vergiye takılmadan getirebilir. İşin Türkiye tarafından bakıldığından vergilendirme gibi bir durum söz konusu değil.

NOT: Bu vergilendirme muafiyeti sadece vatandaşlar için geçerli olup bu işin ticaretini yapan şirketler için farklı bir işlem uygulanmaktadır. Buna dikkat edin.

Sınır komşularımız olarak İran, Irak, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Suriye, Yunanistan gibi ülkelerde altın fiyatlarının daha ucuz olduğu bundan dolayı da bu ülkelerden altın getirip satmak isteyen kişiler olduğunu duyuyoruz. Peki bu ülkelerden altın getirilip satılır mı?

Gürcistan dan Türkiye’ye altın getirmek

Gürcistan ile Türkiye arasında gümrük kapısı çok sıkı kontrollerin olmadığı sınır kapısı olarak bilinir. Özellikle Gürcistan Batum’a sadece kimlik belgesi ile vize, pasaport olmadan giriş yapılabiliyor. Buraya giden kişiler çok ucuz ürünler alıp Türkiye’de bunu paraya çevirebilmektedir. Aynı şey altın için de geçerlidir. Gürcistan’da işçilik ücretleri Türkiye’ye göre düşük olduğu için Gürcistan’dan altın alınıp Türkiye’de satılırsa aradan kar elde etmek mümkün olacaktır.

İran’dan Türkiye’ye altın getirmek

Diğer bir sınır ülkesi olan İran’dan da aynı şekilde uygun fiyatlı altın alıp da Türkiye’ye getiren birçok kişi bulunuyor. Bu kişiler yıllık altın getirme limitlerine uygun hareket ettikleri sürece sorun olmuyor. İran’da altın işçiliğinin maliyeti yine bizim ülkemize göre çok düşük olduğu için buralardan satın alınacak altının fiyatı daha düşük olacaktır. Ama ons bazından işlenmemiş altın derseniz fiyat farkı pek olmayacağı için oradan altın alıp Türkiye’de satmak pek mantıklı olmayacaktır.

Güncelleme: Yeni Varlık Barışı uygulamasında erken bildirimler teşvik edilecek. 30 Eylül 2022’ye kadar yapılan bildirimlerde varlıkların değeri üzerinden yüzde 1, Ekim 2022 ila Aralık 2022 arasındaki bildirimlerde yüzde 2, Ocak ila 31 Mart 2023 arasındaki bildirimlerde yüzde 3 vergi alınacaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. BenTurkiyeden ev almak icin birikim yapip aldigim faturali 1.5 kg altinimi Ulkeye giriste gumruge bildirdim ve ulkeye sokamadim. Gumrukde ambara kapattilar ve Donuste Almanyaya geri getirmek zorunda kaldim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu