Ekonomi

Kombi Su Basıncı Sürekli Düşüyor

Ev ısıtma sistemlerinde kullanılan kombilerin en temel sorunlarından bir tanesi de kombinin sürekli su eksiltmesidir. Diğer bir tanımla kombi basıncının sürekli düşmesidir. Ortalama kombi su basıncı 1,5-2 bar arasında değişir. Barın sürekli 1,5 bar aşağısına düşmesi kombide ya da tesisatta kaçak olduğu anlamına gelir. Peki kombi basıncı neden düşer? Basıncı düşen kombiye nereden başlayarak müdahale edilir?

Bazı sorunların kaynağı çok basit olduğu için evde kendiniz problemi çözebilirsiniz.  Tabi burada kombinin su eksiltme miktarını ve sıklığını takip etmek gerekiyor.

Bazı kombiler 2-3 ay boyunca sadece 0,5 bar su basıncı değerinde su eksiltirken bazı kombiler ise her gün 2 bar kadar su basınca düşüşe neden olabilmektedir. Sorunu tespit edip kesin çözüm içim kombinin hangi sıklıklı su azalttığını belirlemek gerekmektedir.

Eğer kombiniz 2-3 ayda bir sadece 0,5 bar kadar su eksiltiyorsa o zaman bu normal bir durumdur. Ama her gün ya da her hafta ciddi bir şekilde su eksiltme yapıyorsa o zaman hemen sorunun tespit edilip müdahale edilmesi gerekmektedir.

Öncelikle muhtemel kombi basınç arızalarının nedenlerini sıralayıp çözüm yollarını sizin için paylaşalım.

Kombi Su Eksiltmesinin Nedenleri

Kombinin su basının azalmasında, su eksiltmesinde temel ve en yaygın karşılaşılan sorunlar aşağıda sıralandı. Hangi sorunlar karşısında kombi sevisinin çağrılması gerektiğini de belirttik.

  1. Tesisat genelinde kaçak olması (Servis Çağrılmalı)
  2. Bağlantı Rekorlarında kaçak olması (Kısmen Kendiniz Yapabilirsiniz)
  3. Radyatörlerin delinmesi ve su kaçırması (Servis Çağrılmalı)
  4. Eşanjörün su kaçırması (Kombi Servisi Çağrılmalı)
  5. Genleşme ve denge tankı sorunları nedeniyle kombinin su eksiltmesi (Servis Aranmalı
  6. Kombinin eski olması sebebi ile kombi içindeki bağlantı noktalarının çürümeye başlaması
  7. Tahliye hortumundaki kaçaklar (Kendiniz Kolay Bir Şekilde Yapabilirsiniz)
  8. Son ihtimal kombi basın saatinin bozulması

Kombi su eksiltme şikayetleri içinde en sık rastlananları sıraladık. Muhtemelen sizin kombinizin de su eksiltme nedenleri yukarıda saydığımız maddelerinden bir tanesinden kaynaklanıyordur.

Şimdi madde madde açıklama yaparken siz de evinizde kombinizi ve tesisatınızı gözlemleyerek sorunu kendiniz tespit edebilirsiniz.

Kombi Su Basıncı Sürekli Düşüyor? (Temel Nedenleri ve Çözüm Yolları)

Kombi Basıncının Düşme Nedenleri

Tesisat İçinde Kaçak Olması

Kombi  ve tesisat genelde evin inşaat aşamasında monte edilir. Özellikle evin şap kısmı atılmadan beton üstüne ısıtma sistemlerinin tüm boruları döşenir. Boruların üstüne şap ve daha sonra parke gibi unsurlar bininde sistem tam bir kapalı kutu haline geldiği için genelde su kaçakları gözle tespit edilemiyor.

Bunun için kombi servisi olarak termal kameralar yardımı ile nokta tespiti yapılmaktadır. Evin her tarafı kırılmadan sadece ama sadece su kaçağının olduğu nokta birkaç cm alan anında tespit edilip sadece ilgili kısımda onarım işlemi yapılır. Eğer parke altında ya da duvar içinde bir kaçak varsa bunu kendiniz yapamayacağınız için kombi bakım servisi çağırmanız daha doğru olacaktır.

 

Bağlantı Rekorlarındaki Kaçak Nedeniyle Kombinin Basıncı Düşebilir

Peteklerin borularla bağlantısını sağlayan rekorların zamanla su kaçırdıklarını biliyoruz. Özellikle rekorların içinde bulunan contaların çürümesi nedeniyle rekorların tam bağlantı noktalarında su kaçakları olabilmektedir. Kombi basıncının düşme nedenlerinden bir tanesi olarak rekor kaçaklarını kendiniz elle ya da gözle kontrol edebilirsiniz.

Peteklerin hem sağında hem de solunda bulunan tüm rekorları hem elle hem de gözle dikkatli bir şekilde kontrol edin. Islaklık varsa kaçak buradan kaynaklanıyordur muhtemelen.

Bu kaçakları engellemek için İngiliz anahtarı ya da kurbağacık denilen bir aletle rekorları sıkabilirsiniz. Ama sızıntı devam ediyorsa kombi bakım servisinden yardım isteyebilirsiniz. Elinizde bu tür işler geliyorsa, sistemi kapattıktan sonra peteklerden akacak su için gerekli tedbirleri alıp rekoru sökebilirsiniz. Söktüğünüz rekorun içindeki contayı değiştirip tekrar rekoru takabilirsiniz.

Dikkat: Yapacağınız bir hata evinizin ciddi bir şekilde kirlenmesine neden olacağı için bu sorunun çözümünü profesyonel servis elemanlarına bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Gün içinde gelip kısa sürede sorunu tespit edip su kaçağına yerinde müdahale edebilirler.

Radyatörün (Peteğin) Delinmesi

Kombi su basıncının düşme nedenlerinden biri de evdeki herhangi bir petekte küçük de olsa delinme, patlak olmasıdır.

Peteklerin delinmesi gözle görülür bir şekilde su sızmasına neden olacağı için elle ya da gözle tüm petekleri kontrol edip bu sorunu hemen tespit edebilirsiniz. Peteğin delinmesi sonrası kendiniz evde maalesef  bu soruna müdahale edemezsiniz. Bunun için kombi tamircisi çağırmanız gerekmektedir. Kombi tamir ve servis elemanları evde kombiyi sökmeden tamir edebilir ya da peteğinizi değiştirebilir.

Petek çatlak, delik ve patlak olabilir. Servis elemanları sorunu tespit ettikten sonra sırası ile;

  • Kimyasal ilaçla petek tamiri
  • Lehim kaynağı ile petek tamiri
  • Son çare petek değişimi

Gibi çözüm önerilerini size sunacak ve en doğru olanı size tavsiye edeceklerdir. Genelde çok küçük kılcal çatlaklar ve basit delinmeler kimyasal ilaçlar ile tamir edilebilmektedir.

Ama delik büyük ise ve petekte büyük bir yarık varsa bunun için lehimle tamir etmek daha kesin çözüm olacaktır.

Kimyasal ilaç ve lehim ile müdahale masrafları ile sıfır petek ücretleri karşılaştırılır. Eğer sıfır petek almak çok fark ettirmeyecekse kesinlikle sıfır petek takılmalıdır. Bunu da yine kombi bakım servisi gün içinde hızlı bir şekilde yapabilir.

 

Kombi Eşanjörünün Su Kaçırması

Kombi arızları içinde en korkutan parça eşanjör arızlarıdır. Kombinin düşük basınçta çok fazla çalıştırılması ve diğer sorunlar nedeniyle eşanjörler zamanla yıpranır ve su kaçırmalar başlayabilir. Kalorifer sıcak su eşanjörlerinin su kaçırması kombide yavaş bir su basının düşmesine neden olabilir. Eşanjörünün su kaçırıp kaçırmadığını kombiye dışarıdan bakılarak anlaşılmaz.

Eşanjör kombinin yanma odasında bulunduğu için eşanjör su kaçakları için mutlaka servis çağrılmalıdır. Hassas bir parça olması ve kombi içinde bulunması nedeniyle evde kendiniz bu parçaya müdahale etmeyip kombi bakım servisini aramanız daha yerinde olacaktır. ,

Genleşme ve Denge Tanklarıdaki Sorunlar Nedeniyle Kombi Su Basıncının Düşmesi

Denge tankı, sistemden kombiye geri gelen ılık suyun kombiye zarar vermemesi için denge tankı içinde sıcak suyla karışmasını sağlayan parçadır. Bu tankın delinmesi, çürümesi sebebi ile kombinin suyu hızlı bir şekilde azabilir. Basıncı hızlı düşen kombilerde, eğer ev içi tesisatta sorun yoksa büyük ihtimal denge tankı sorunu vardır diyebiliriz. Ama yine bunun için servis tarafından gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Diğer bir tank olan genleşme tankının içinde bulunan hava ve suyun karışmasını engelleyen mebranın çürümesi ve delinmesi nedeniyle genleşme tankındaki hava kısmına su karışırı. Bu da kombi basıncının düşmesine neden olur. Hızlı düşen kombi basınçlarında tesisattaki kaçaklar dışında en sık rastlanan su azaltma nedenleri denge dankı ve genleşme tankı arızalarıdır.

Yaşını Doldurmuş Kombilerde Su Kaçakları

Kombilerin ortalama kullanım süresi 10-15 sene kadardır. Ama özellikle açık balkonlarda tutulan kombilerde ortalama kulanım süresi düşebilmektedir. Kombilerin sisteme su göndermesi için  var olan sıcak ve soğuk su bağlantı noktalarında çürümeler görülebilir.

Bunun yanı sıra kombi içinde yer alan, eşanjör, genleşme tankı, denge tankı gibi unsurların bağlantı noktaları çürümeye başlamış ve su kaçırmaya başlamış olabilir. Bu gibi kombi kaçakları genelde elle ve gözle tespit edilebilir.

Radyatör Tahliye Hortumundaki Su Kaçağı

Ev ısıtma sistemlerinin tamamında bir tahliye vanası bulunur. Genelde banyoda bulunan bu tahliye hortumu yüksek basınç olması durumunda açılır ve sistemdeki fazla su buradan tahliye edilir.

Vananın tam kapatılmaması ya da çürümesi nedeniyle zamanla buradan az da olsa su kaçağı olabilir. Bu kaçak göz yaşı kadar az olsa bile kombi basınının düşmesine neden olacaktır. Bunun için hemen burası da kontrol edilip vana elle sıkılmalıdır.

Kombi Basınç Barının Bozuk Olması

Eskimiş kombilerde zaman zaman bar saati arızaları olabilmektedir. Gerek servisin gerekse sizin yapacağınız kontrollerde eğer ev içindeki tesisatta ya da yukarıda saydığımız su basıncının düşüren etkenlerin hiçbiri yoksa o zaman son olarak bar saatinden şüphelenebilirsiniz. Bunu kendiniz anlayamayacağınız için yine kombi bakım ve onarım hizmeti veren servislerden yardım isteyebilir ve saatinizi değiştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu