Ekonomi

Almanya’da Evcil Hayvan Beslemek Bakmak

Almanya’da evcil hayvan beslemek bakmak, bir dizi kurala uymayı gerektirir. Söz konusu kurallar, genel olarak bizim ülkemizden daha farklıdır ve daha sıkıdır.

Evcil hayvanların toplum içerisinde bir risk oluşturmadan beslenebilmesi çok önemlidir. Bunun için sahiplenmek veya satın almak sürecinden başlayarak, her aşamanın büyük bir özenle yapılması gerekir. Bu özen ise bazı düzenlemelerle adeta zorunlu hale getirilmiştir.

Almanya evcil hayvan beslemek ile ilgili merak edilen detayları sizler için derledik.

Almanya’da Evcil Hayvan Beslemek Bakmak

Almanya Evimde Evcil Hayvan Besleyebilir Miyim?

Almanya’da evde evcil hayvan beslemek bakmak yasak değildir. Kendinize ait olan, tapusu sizde olan evde istediğiniz gibi evcil hayvan besleyebilirsiniz.

Kiralık evlerde ise durum biraz daha farklıdır. Burada kira sözleşmesindeki detaylar devreye girmektedir. Eğer sözleşmede, evcil hayvan besleme konusu yasaklanmamış veya bazı evcil hayvanların beslenmesi kısıtlanmamışsa sorun olmayacaktır. Ancak ilke olarak kira sözleşmesine uygun şekilde hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Evcil Hayvanlara Bakanların Uyması Gereken Kurallar

Öncelikle evcil hayvan bakmak ile ilgili kurallar, beslenen hayvana ve bulunan şehre (eyalete) bağlı olarak değişir. Örneğin; köpeği olanların mutlaka tasma, ağızlık bulundurması gerekir. Ayrıca köpek vergisi ödemesi ve köpek sorumluluk sigortası yaptırması da zorunludur.

Örümcek ve yılan gibi egzotik hayvanların beslenmesi, bazı eyaletlerde yasak iken, bazılarında ise özel şarta bağlıdır. Evde bir takım düzenlemeler yapılması durumunda beslenebilirler.

Almanya köpek sorumluluk sigortası, köpeğinizin verdiği zararları finanse eden sigorta şeklidir. Köpeğinizin çevreye verdiği zararlar, doğal olarak sizin sorumluluğunuz altındadır. Bu zararları sizin karşılamanız gerekir. Almanya’da bu durumun garanti altına alınması için köpek sahiplerine sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunluluğu getirilmiştir.

Almanya Evcil Hayvan Alma

Almanya’da evcil hayvan alma için farklı seçenekler vardır. Hayvan barınakları, hayvan yetiştiriciler ve Pet Shoplar.

Hayvan barınaklarındaki yoğunluğun fazla olması ve barınakların masrafları tam olarak karşılayamaması nedeniyle öncelik her zaman hayvan barınaklarına verilir veya bu yönde bir teşvik sağlanır. Barınaklarından yapılacak sahiplenme sayesinde çift taraflı bir kazanma durumu gerçekleşecektir. Hem barınaklar hem de sahiplenenler açısından söz konusu seçenek avantajlıdır.

Bir diğer önemli seçenek ise yetiştiricilerdir. Ancak yetiştiricilerin bir kısmı, hayvanların bakımları konusunda özenli bir şekilde hareket etmemektedir. Dolayısıyla yetiştiricilerden hayvan alırken dikkatli olunması ve kontrollerin detaylı olarak yapılması gerekir.

Kendini kanıtlamış ve kalitesi ile öne çıkmış hayvan yetiştiricileri daha güvenlidir. Buraların tercih edilmesi durumunda, satın alma için sözleşme yapılır ve evcil hayvan pasaportu verilir.

Sokakta Bulduğum Evcil Hayvanı Sahiplenebilir Miyim?

Almanya’da, sokak bulduğunuz direkt olarak evinize götürmeniz ve onu sahiplenmeniz doğru değildir. Sokakta bulunan hayvanı öncelikle polise veya barınağa götürmeniz gerekir. Barınağa verilen hayvanın gerekli işlemlerinin yapılması ve kontrollerinin gerçekleştirilmesi sonrasında onu sahiplenebilirsiniz.

Eğer bulduğunuz hayvan hastalık taşıyorsa veya farklı risklere sahipse onu sahiplenmenize izin verilmeyecektir.

Ayrıca bulunan hayvanın sahibi olduğunu gösteren bir işaret varsa (tasma vb.) öncelikle 6 ay beklenir. Bu süre içerisinde eğer sahibi çıkmazsa sahiplenmenize izin verilir.

Burada yer alan kurallara uymazsanız, evcil hayvan hırsızlığı suçlamasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu ise en son isteyeceğiniz bir durumdur.

Almanya’ya Evcil Hayvan Getirme

Almanya’ya evcil hayvan getirme için uygulanan prosedürler, evcil hayvanın geldiği ülkeye bağlı olarak farklılık gösterir. Ülkeler genel olarak AB ülkeleri, birinci grup ülkeler ve ikinci grup ülkeler olarak sınıflandırılmıştır. AB ülkelerinden veya birinci grup ülkelerden geliyorsa istenen şartlar şunlardır:

  • En az 15 haftalık olması gerekir.
  • AB evcil hayvan pasaportu olmalıdır.
  • Hayvanda mikroçip bulunmalıdır.
  • Almanya’ya giriş yapacağı tarihten en az 21 gün önce kuduz aşısı olmuş olması gerekir.
  • Bir insan eşliğinde ülkeye girmelidir.

İkinci grup ülkelerden gelen hayvanlardan istenen şartlar ise şunlardır:

  • En az 15 haftalık olması gerekir.
  • Hayvan sağlığı ve aşı sertifikası bulunmalıdır.
  • Direkt olarak AB’ye giriş yapmalıdır. Aktarmalı olarak gelmemelidir.
  • Hayvanda mikroçip bulunmalıdır.
  • Almanya’ya giriş yapacağı tarihten en az 21 gün önce kuduz aşısı olmuş olması gerekir.
  • Bir insan eşliğinde ülkeye girmelidir. Eşlik eden kişinin hayvanın sahibi olması ve sonradan sahibinin değişmeyeceği yazılı olarak bildirilmelidir.

Eğer hayvanın geldiği ülke, birinci ve ikinci grupta yer almıyorsa, istenen şartlar şu şekilde olacaktır:

  • En az yedi aylık olmalıdır.
  • Gümrükte hayvana dair kayıt oluşturulmalıdır.
  • Almanya’ya girişten en az 3 ay önce akredite bir veteriner ve kliniğe gidilerek kuduz karşıtı antikor testi yapılmalıdır.

Buradaki şartların bir ön koşul olduğu unutulmamalıdır. Birinci ve ikinci grup ülkeler listesinde bulunmayan bir ülkeden Almanya’ya evcil hayvan getirmek için çok sayıda şartın sağlanması beklenir.

Ayrıca bir kişi, en fazla 5 hayvan getirebilir. Daha fazla hayvan getirmesi yasaktır.

Almanya’da Evcil Hayvan Vergisi

Almanya’da evcil hayvan vergisi, köpek sahiplerinden alınan bir vergidir. Yıllık olarak 72 Euro ile 186 Euro arasında değişir. Köpeğin tehlikeli bir tür olması durumunda, alınan vergi daha da artacaktır.

Diğer hayvan türlerine ilişkin her eyalette uygulanan bir vergi yoktur. Ancak bazı eyaletlerde, farklı hayvanlar için de vergi uygulamaları olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu