Ekonomi

Simit Maliyet ve Kar Marjı Hesaplama 2024

Simit, Türk halkının en popüler atıştırmalıklarından biridir. Kahvaltılarda, yolda giderken veya diğer zaman dilimlerinde tüketilen simit, artık yükselen fiyatı ile dikkat çekiyor. Peki, simit maliyeti 2024 ne kadar? Bu sorunun cevabını ve simit kar marjı hesaplama ile ilgili detayları sizler için derledik.

Simit, Türk halkının vazgeçilmezlerinden biridir. Özellikle dışarıdayken açlığı bastırmak veya keyifli zaman dilimleri daha keyifli hale getirmek için tüketilir.

Simit fiyatları, Türk ekonomisi açısından da her zaman bir gösterge olarak kabul edilir. Küçük boyutuna rağmen fiyatının ekmeğe göre yüksek olması ise maliyetinin merak edilmesine neden olur.

Simit Maliyeti Ne Kadar 2024

Simit maliyeti, yapımında kullanılan malzemelerin maliyetine ve işçilik maliyetlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde enflasyonun ciddi şekilde artması nedeniyle maliyetler sürekli olarak değişmektedir.

Bu makale kaleme alındığında bir simidin maliyeti; 3,51 TL’dir. Ancak bu rakamın son derece değişken olduğu unutulmamalıdır.

Simit maliyeti 2024

Simit Maliyeti Hesaplama

Simit maliyet hesaplama, üç farklı kalemin hesaplanması ile yapılır. Bunlar;

  • Hammadde maliyetleri
  • İşçilik maliyetleri
  • Genel üretim maliyetleri

Yapılacak hesaplamalar sonrasında üç farklı kalem toplanarak maliyet bulunur. Maliyet hesabına geçmeden önce bir simidin 90 gr olduğunu belirtelim. Ancak müşterilere sunulan 90 gr ağırlığında simit, fırına girmeden önce 110 gram olacak şekilde hazırlanır. Fırındaki nem kaybı sonrasında 90 grama düşer.

·         Hammadde Maliyetleri

Hammadde maliyetleri, simit yapımında kullanılan malzemelerin fiyatlarıdır. Söz konusu malzemelerin güncel fiyatları şu şekildedir:

  • 1 çuval un (50 kg): 625 TL
  • 0,5 kg tuz: 4 TL
  • 20 litre su: 10 TL
  • 2 paket maya: 40 TL
  • 8 kg susam: 400 TL
  • Toplam hammadde maliyeti: 1.079 TL

Bu malzemeler kullanılarak yaklaşık 655 adet simit üretimi yapılır. Dolayısıyla 1 simit için hammadde maliyeti 3,64 TL’dir.

·         İşçilik Maliyetleri

İşçilik maliyetleri; simidin üretimi sürecinde çalışan işçilerin yevmiyeleri ve sigortalarıdır. 3 işçi, 1 günde, 4 çuval unu işleyerek simit yapar. Dolayısıyla 4 işçinin günlük simit üretim adedi 2620’dir.

İşçilerin sigortaları dahil günlük yevmiyelerinin 400 TL olduğu varsayılırsa, 1 gün için işçilere toplam 1.200 TL ödenmesi gerekir. Buna bağlı olarak 1 simidin işçilik maliyeti 0,45 TL’dir.

·         Genel Üretim Maliyetleri

Genel üretim maliyetleri ise fırın maliyeti ve diğer maliyetler şeklinde hesaplanabilir. Söz konusu maliyetler ise simit başına 0,42 TL’dir.

Bütün maliyetler dikkate alındığında 1 simidin maliyeti 2,51 TL’dir denilebilir.

Simit Kar Marjı Hesaplama

Simit kar marjı hesaplama için simidin fiyatı, maliyeti ve satışa sunulana kadar yapılan diğer masraflar dikkate alınmalıdır.

Güncel olarak 1 simit 5 TL’den satılır. Maliyetinin 2,51 TL olduğu dikkate alındığında kar marjının %49,8 olduğu ifade edilebilir. Ancak satış noktasına gidene kadar yapılan diğer maliyetler dikkate alındığında bu oranın düşeceği unutulmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu