Ekonomi

Almanya’dan Kesin Dönüş Yapanların Hakları

Almanya’dan kesin dönüş yapanların hakları, genel itibariyle iki sınıf içinde değerlendirilebilir. Bunların ilki; kişinin Almanya’daki hakları iken, diğeri ise Türkiye’deki haklarıdır.

Uzun yıllar Almanya’da yaşamış, oturum izni almış ve hatta Alman vatandaşlığına geçmiş kişiler, emekli olduktan sonra veya farklı nedenlere bağlı olarak Türkiye’ye gelebiliyor. Kesin dönüş yapanlar, yani bir daha kalıcı olarak Almanya’ya gitmeyecek olanların, bu noktadaki hakları merak ediliyor.

Kesin dönüş yapanların hakları ile ilgili merak edilen detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

·        Oturum İzni

Oturum izni, kesin dönüş yapanların dikkat etmesi gereken konuların başında gelir. Nihayetinde Almanya’dan oturum izni almak, oldukça zordur. Kesin dönüş ile birlikte bu hakkın nasıl etkilendiğine bakılması gerekir.

Buradaki bir diğer önemli nokta ise Türkiye tarafındaki oturma izniyle ilgilidir. Alman vatandaşlığına geçenler, Türkiye’ye kesin olarak döndüklerinde, Türk vatandaşlığından çıktıkları için Alman olarak kabul edilirler. Dolayısıyla da oturum konusunda farklı sorunların yaşanma ihtimali bulunur.

Türkiye’ye kesin olarak dönenler, kalıcı oturum izinlerini de kaybetmiş sayılır. Bu aşamadan sonra kalıcı olarak Almanya’ya gitmeleri mümkün olmaz. Dolayısıyla en fazla 3 aylık vizelerle, turist olarak gitme durumu ortaya çıkar.

Almanya’dan kesin dönüş yapanların hakları içinde oturum konusu büyük bir öneme sahiptir. Kesin dönüş sonrasında, ikinci bir oturum hakkı daha verilir. Bu hakkın devam etmesi için 6 ayda en az bir defa Almanya’ya girişinizin olması beklenir.

Alman vatandaşlığına geçmiş olanların Türkiye’ye kesin dönüşlerinde ise oturum ciddi anlamda problemdir. Zira gelen kişi her ne kadar Türk kökenli olsa da, Alman vatandaşıdır. Dolayısıyla Türkiye’de en fazla 90 gün kalabilir. Daha uzun süre kaldığında ise kaçak olarak kabul edilir.

·        Seçme ve Seçilme Hakkı

Alman vatandaşlığına geçen kişiler, Türkiye’ye döndüklerinde, Türkiye’de oy kullanamazlar. Yani seçme ve seçilme haklarını kaybetmiştirler. Ancak Almanya’dayken Alman vatandaşlığına geçmeyenler, Türkiye’de oy kullanabilir, seçimlerde aday olabilir.

Almanya’dan Kesin Dönüş Yapanların Hakları

Almanya açısından bakıldığında da benzer bir durum söz konusudur. Alman vatandaşları, bu noktada haklarını kaybetmezler ve diledikleri gibi kullanabilirler.

·        Bankalar ve Krediler

Türkiye’ye kesin dönüş yapanlar, Alman bankalarındaki hizmetlerden artık kısıtlı olarak yararlanmaya devam edebilir. Almanya’da sigortanız ve işiniz olmadığı için bankaların size olan bakış açıları nispeten olumsuz olacaktır. Buna bağlı olarak kredi talepleri reddedilir veya daha düşük limitli krediler verilir.

İlgili: Altın en ucuz hangi ülkede

Bu kişilerin Türkiye’deki bankalardan talep ettikleri krediler veya kredi kartları ise maddi güçleri dikkate alınarak yanıtlanır. Genellikle bu kişiler Türkiye’den ve Almanya’dan emekli olduklarında, maddi anlamda son derece güçlü olurlar ve kredi talepleri bu yüzden olumlu yanıtlanır.

·       Kesin Dönüş Yapanlara Araç Getirme Hakkı

Almanya’dan kesin dönüş yapanların hakları konusunda merak edilen bir diğer husus ise araç getirme hakkıdır. Araç getirme hakkı, Almanya’da en az 185 gün resmi olarak ikamet edenlere verilir.

Araç getirme hakkı, neredeyse kesin dönüş yapan herkeste vardır. Ancak getirilen araçlar, Türkiye’de en fazla 2 yıl kullanılabilir. Sonrasında bu araçlar Almanya’ya geri dönebilir veya trafiğe çıkışları yasaklanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu