Ekonomi

Almanya’da Kiracı Hakları 2024

Almanya’da kiracı hakları, yasal düzenlemelerle teminat altına alınmıştır. Ev sahiplerinin de bildiği bu haklar sayesinde kiracıların mağdur olması veya farklı olumsuzluklar yaşaması söz konusu değildir.

Birçok kişi, kiralık evlerde kalır. Bu evlerde kalan kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanabilecek birçok probleme dair yasal düzenlemeler yapılmıştır. Kiracılara haklar verildiği gibi ev sahiplerine de verilmiştir.

Yazımızın devamında, Almanya kiracı hakları ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz.

Almanya’da Kiracı Hakları

Almanya’ya yeni giden ve ev kiralayanların önemli kısmı, hakları konusunda bilgi sahibi değildir. Ancak ev sahiplerinin çok büyük bir kısmı kurallara göre hareket ettiği için kiracıların sorun yaşaması, sık görülen bir durum değildir. Yine de bu hakların bilinmesi gerekir. Almanya’da kiracı hakları şu şekildedir:

Almanya’da Kiracı Hakları 2023

·         Tahliyeye Karşı Koruma

Almanya’da ev sahipleri, aniden kiracıları evden çıkaramazlar. Eğer kiracıyı evlerinden tahliye etmek istiyorlarsa en az 3 ay önce bunu yazılı olarak bildirmeleri gerekir. Kiracının evde oturma süresine göre bu süre daha uzar.

Evlerinde 5 yıla kadar oturan kiracılar için bu süre 3 ay iken, 5-8 yıl arasında oturanlar için 6 ay, daha uzun süredir oturanlar içinse 9 aydır. Ayrıca buradaki evden çıkarmanın, makul ve kabul edilebilir bir gerekçeye dayanması gerekir. Herhangi bir neden olmadan, kira sözleşmesini feshetme ve kiracıyı evden çıkarma gibi bir hak yoktur.

·         Depozito

Kiralık ev tutulurken alınan depozito, kira süresince eve verilecek olası zararların karşılanması için bir teminat olarak tutulur. Kiralanan evden çıkarken yapılan kontroller sonrasında zararlar tespit edilir ve depozitodan karşılanır. Eğer herhangi bir hasar yoksa depozito, kiracıya iade edilir.

·         Kira İndirimi

Kiraladığınız dairede sizden kaynaklı olmayan bir sorun oluşur ve bu yaşam kalitenizi etkilerse, kira indirimi isteyebilirsiniz. Bu indirim, sorunla orantılı olmalıdır. Soruna kıyasla çok fazla olması, kabul edilmemesine neden olacaktır.

·         Almanya Kira Sözleşmesi Feshi (Sözleşme İptali)

Kira sözleşmesini feshetmek ve evden çıkmak istediğinizde, ev sahibine en az 3 ay öncesinden haber vermeniz gerekir. Eğer süreli bir sözleşmeniz var ve makul bir gerekçeniz yoksa sözleşmenizi feshedemezsiniz. Ancak sözleşmenin maddelerine bağlı olarak burada bazı esneklikle olabileceği unutulmamalıdır.

Almanya’da Evden Atılma

Almanya’da evden atılma, gerekçesiz olarak yaşanması mümkün olmayan bir durumdur. Almanya kiracı hakları sayesinde kiracıların bahsedilen türden bir olay yaşamaları, söz konusu dahi değildir. Ancak bunun istisnalarının olduğu unutulmamalıdır. Almanya evden atılma / çıkarılma nedenleri şunlardır:

  • Ev sahibinin kendisinin veya birinci dereceden bir aile üyesinin eve ihtiyacı olması. Özel kullanım olarak ifade edilen bu durumun kanıtlanması gerekir. Sadece sözlü beyan yeterli değildir.
  • Ev sahibi, farklı nedenlere bağlı olarak evi yıkmaya karar vermiş ve yıkım kararı da ilgili birimlerce onaylanmışsa, sizi çıkarabilir.
  • Kirayı art arda iki ay ödememişseniz, sözleşmeniz feshedilerek evden çıkarılabilirsiniz.
  • Komşularınızla sorun yaşar ve ilgili bölgedeki huzuru bozduğunuz kanıtlanırsa, yine evden çıkmanız gerekir.
  • Yasal olmayan bir şekilde kiraladığınız evi başkasına devrederseniz, sözleşmeniz iptal edilecektir.

Almanya Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Almanya’da kiracıları evden çıkarabilmek için mutlaka yasal ve geçerli bir gerekçe sunulmalıdır. Aslında evden atılma nedenlerinin tamamı, kiracıları evden çıkarmak için kullanılabilir. Eve siz veya ailenizden birinin oturacak olması, kiracının bölgedeki huzuru bozması, kirayı düzenli olarak ödememesi evden çıkarma nedenleridir.

Bunların haricinde eve bilerek ve sürekli olarak zarar vermesi, sözleşme maddelerine uygun hareket etmemesi de evde çıkarma nedeni olarak kabul edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu