Almanyada Serbest Meslekler 2024 Seyyar Satıcılık ve Pazarcılık
Almanya’da para kazanma yollarından biri de kendi işinin patronu olmaktır. Özellikle seyyar satıcılık ve pazarcılık gibi meslekler serbest meslek olarak kabul edilir. Almanya’da serbest meslekler nelerdir? Almanya serbest meslek vizesi nasıl alınır? Almanya’da esnaf olmak zor mu?
Gelir elde etmek için insanlar ya bir işte çalışmalı ya da işlerini kurmalıdırlar. Daha bağımsız olmak ve verilen emeğin karşılığını daha yüksek kazançla almak isteyenler, iş kurmaya yönelirler. Serbest meslekler, bu noktadaki en önemli seçeneklerdir.
Serbest meslekler, Almanya’da bulunanlar için bir seçenek olduğu gibi, Almanya’ya gelmek ve burada çalışmak isteyenler için de bir seçenektir. Gerekli şartları taşıyanlar, Almanya serbest vizesi alarak, çalışmaya başlayabilir.
Almanya’da Serbest Meslekler Nelerdir?
Bağımsız çalışmak, her zaman insanların ilk tercihi olmuştur. Elde edilen kazanç da beklentileri karşıladığında, imkanı olan hemen herkes bağımsız olarak çalışmak için kendi işini kurar.
Almanya’da hangi mesleklerin serbest meslek kapsamına girdiği, yasayla belirlenmiştir. Yani yapılan işin serbest meslek olup olmadığı, yoruma açık bir durum değildir.
Söz konusu meslekler, yüksekokul mezuniyeti gerektiren mesleklerdir. Ayrıca yeterli mesleki niteliklere sahip olunma şartının sağlandığı mesleklerin de bu sınıfa girdiği ifade edilir. Almanya’da serbest meslekler şunlardır:
- Seyyar satıcılık
- Pazarcılık
- İşporta işi
- Bilimsel, sanatsal, edebi eğitim ve öğretim çalışmalarını yürütenler
- Doktorlar
- Diş hekimleri
- Veterinerler
- Avukatlar
- Noterler
- Mühendisler
- Mimarlar
- Eksperler
- Denetçiler
- Fizyoterapistler
- Gazeteciler
- Foto muhabirleri
- Çevirmenler
- Pilotlar
- Vergi acenteleri
- Yeminli muhasebeciler
- Ekonomistler
Bunların haricinde benzeri işleri yapanlar da yine bu sınıf içerisinde değerlendirilmektedir.
Almanya’da Esnaf Olmak
Almanya’da esnaf olmak, en önemli iş seçeneklerinden biridir. Ancak bunun için öncelikle yasal prosedürlerin tamamlanması gerekir. Yani esnaflık için kendi kafanıza göre bir iş yeri açmanız mümkün değildir.
Gerekli olan yasal prosedürler, belediyeden alınacak izinler ve yapılacak iş nedeniyle alınacak tedbirler şeklindedir. Burada yasal prosedürler, katı şekilde uygulanır ve her şeyi kitaba göre yapmak gerekir.
Esnaflık için farklı seçenekler vardır. Kendi yetenek ve yeterliliklerinizi dikkate alarak esnaflığa başlayabilirsiniz. Ancak ilk aylarda kazanç elde etmemeyi göze almalı ve bunun için maddi hazırlığı yapmalısınız.
Almanya’da Seyyar Satıcılık Kazancı
Almanya’da seyyar satıcılık yapmak birçok eyalette yasaklanmış bir meslek grubudur. Ama bazı eyaletlerde özellikle belediyeden izin alınması sonrası bazı satıcılara izin verilmektedir. Almanya’da Berlin, Münihi Köln ve Frankfurt gibi büyük şehirlerde genel anlamda seyyar satıcılara izin verilmiyor ve ceza kesiliyor. Ama belediyeden izin alındığında pek problem çıkmayacaktır.
Almanya’da seyyar satıcıların kazançları ortalama olarak bir asgari ücretten çok daha fazlaya gelmektedir. Bundan dolayı birçok Türk vatandaşı eski alışkanlıklarını Almanya’da da sürdürüp seyyar satıcı olmak istiyor.
Almanya’da döner dükkanı açmak
Almanya’da Pazarcılık Yapmak
Almanya’da pazarcılık yaparak para kazanabilirsiniz. Özellikle köy gibi yerlerde oturanlar kendi yetiştirdiği sebze ve meyveleri Almanya’daki semt pazarlarında satabilirler. Almanya’da sokak pazarcılığı olmasa da semt pazarcılığı yaygın olduğu için istediğiniz pazarda ürün satışı yapabilirsiniz.
Almanya’da pazarcılık yapabilmek için istenen şartlar arasında vergi kaydınızın olmasıdır. Vergi numarası alındıktan sonra ilgili belediye size birkaç gün sonra gerekli ruhsatları verecektir.
Almanya’da pazarcılık yapmanın kazancı da oldukça iyidir. Birçok kişi daha fazla para kazanabilmek için kendi serbest mesleklerini seçerken pazarcılığı tercih etmektedir.
Almanya Serbest Meslek Vizesi
Almanya’da çalışmak için öncelikle bir vizeye ve sonrasında ise oturma iznine ihtiyacınız vardır. Almanya, bu şekilde çalışanlar için vize kolaylığı sağlar. Ancak bazı şartların da sağlanması ister. Almanya serbest meslek vizesi için istenen şartlar şunlardır:
- İş fikrinin bir ihtiyaç veya ekonomik bir çıkar olduğunun gösterilmesi
- İş fikrinin Alman ekonomisine olumlu katkı yapması
- İş fikrinin finansman kaynağının gösterilmesi
- Emekli maaşının gösterilesi (45 yaşından büyükler)
Burada yer alan şartları sağlayanlara vize verilir. Vizenin süresi 3 aydır. Faaliyetlerin gerekli şartları taşıması durumunda, verilen vizenin süresi 3 yıla kadar uzatılabilir.
Vize için Türkiye’de bulunan Alman Konsolosluğu’na başvuru yapılması gerekir. Başvuru sonrasında istenen belgeler hazırlanmalı ve verilen randevu tarihinde teslim edilmelidir.
Almanya Serbest Meslek Oturma İzni
Almanya serbest meslek oturma izni için öncelikle vize şartlarının sağlanması ve vizenin alınması gerekir. Vizenin 3 yıl kadar uzatılması sonrasında oturum için başvuru yapılabilir.
Başvuru sonrasında yapılacak değerlendirmenin sonucuna göre oturma izni verilir veya yapılan talep reddedilir. Ancak vize sürecini sorunsuz geçen ve 3 yıla kadar uzatanların başvuruları genellikle kabul edilir.
Vize için ödenmesi gereken rakam 75 €, oturum için ödenmesi gereken ücret ise 100 € şeklindedir. Buradaki rakamlar, Almanya hükümeti tarafından değiştirilebilir.