Yurt Dışından Türkiye’ye Altın Getirmek / Gürcistan – İran – Yunanistan
Altın fiyatlarının her ülkede aynı olmaması veya farklı nedenlere bağlı olarak yurtdışından altın getirmek, önemli bir seçenek olarak kullanılır. Farklı ülkelerden, belli şartların sağlanması koşulu ile Türkiye’ye altın getirmek mümkündür.
Yurtdışı altın getirmek konusunda şartların yerine getirilmesi ile vergi konusunun dikkate alınması gerekir. Aksi durumda uzun prosedürlerle uğraşılması gerekebileceği gibi, maddi anlamda da zarar edilebilir.
Dünyanın her ülkesinden altın getirilebilir. Ancak hem konum itibariyle ülkemize yakın olmaları hem de altın fiyatları bakımından cazip olmaları nedeniyle bazı ülkeler burada öne çıkar. Gürcistan, Yunanistan ve İran gibi ülkelerin, bu işlem için daha fazla tercih edildiği bilinir.
Yurtdışından Altın Getirmek
Yurtdışın altın getirmek denildiğinde akla işlenmiş bilezik, küpe gibi takılar gelebilir. Ancak bunların yurda girişinde herhangi bir sorun yaşanmaz. Kişisel aksesuar olarak kabul edildiğinden, insanlar yurtdışından aldıkları altın bilezikleri veya diğer takıları yurda sokabilir. Ziynet eşyalarının değerinin 15.000 $ seviyesini aşmaması gerekir.
Yurtdışından altın getirme konusunda merak edilen husus işlenmemiş altındır. İşlenmemiş altın kişisel bir takı veya aksesuar olmadığından, belli prosedürlerin izlenmesi gerekir.
Son yıllarda yapılan düzenlemelerle, belli bir sınıra kadar yurtdışından altın getirilebilir. Türk vatandaşı yurtdışından altın getirmek istediğinde, 5 kg’a kadar işlenmemiş altın getirebilir. Getirilen ülke konusunda ise herhangi bir kısıtlama yoktur.
Yurtdışından getirilen altınların laboratuvar tahlillerinin yapılması gerekmekte. Bunun için gümrük laboratuvarlarında tahlil yaptırılabilir. Ancak isteyenler özel laboratuvarlarda da söz konusu tahlili yaptırabilir.
Varlık Barışı kapsamında geçmişte yapılan bir düzenleme ile bu sınır kaldırılmıştı. Yani insanlar, istedikleri kadar altını yurtdışından getirebilmekteydi. Böyle bir durumda dahi vergi ödemesi söz konusu değildi. Dolayısıyla paranın nereden kazanıldığı da sorgulanmıyordu. Ancak söz konusu yasal düzenlemelerin süresi 30 Haziran 2024 tarihinde son buldu.
Yurtdışından Altın Getirme Şartları
Yurtdışından altın getirmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Yurtdışından altın getirme şartları şu şekildedir:
- Getirilecek olan altın miktarının resmi makamlara bildirilmesi
- İşlenmiş altın (ziynet eşyaları) takılarının değerinin 15.000 $’dan az olması
- İşlenmemiş altın miktarının 5 kg’dan az olması
- Getirilen işlenmemiş altına laboratuvar tahlili yaptırma
Bu şartları yerine getirerek yurtdışından getirdiğiniz altınlar için herhangi bir vergi ödemeniz gerekir. Yönteminiz böyle olduğunda, çok uzun süren prosedürlerle de uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Yurtdışından Altın Getirme Sınırı 2024
Yurtdışından altın getirme sınırı, daha önceki yıllarda çıkarılan Varlık Barışı kapsamında kaldırılmıştı. Buna göre herhangi bir sınır olmadan insanlar yurtdışından altın getirebilmekteydi. Ancak son yapılan düzenlemenin süresi 2022 yılının Haziran ayında doldu.
Mevcut şartlarda altın getirme şartları şu şekildedir:
- İşlenmemiş altın için 5 kg
- İşlenmiş altın için ise 15.000 $
Burada yer alan sınırların üzerine çıkıldığında, yapılan işlem altın ithalatı olarak kabul edilir. Dolayısıyla yüksek vergiler ve uzun süren prosedürlerle karşılaşılır.
İlgili: Dünya’da en ucuz altın nerede
Yurtdışından Altın Getirme Vergisi
Yurtdışından altın getirme vergisi, daha önce bahsedilen sınırlara kadar yoktur. 15.000 $ seviyesine kadar olan ziynet eşyaları ve 5 kg’a kadar olan işlenmemiş altın için vergi ödenmesi gerekmez.
Daha önce çıkarılan Varlık Barışı düzenlemesinde, herhangi bir sınır olmaksızın vergi muafiyeti vardı. Ancak ilgili yasanın süresi dolduğu için artık yasal sınırlara kadar olan miktarlardaki altınlardan vergi alınmıyor. Miktarın bu sınırların üzerine çıkması durumunda vergi gündeme gelecektir.
Yurtdışından Altın Getirmek Karlı Mı?
Altın fiyatları, ilk bakışta her ülkede aynı gibi görünebilir. Ancak ülkeler arasında bazı farklılıklar olabilmektedir. Bu farklar genelde ihmal edilebilir seviyede olsa da, zaman zaman farklar belirgin hale gelir. İşte böyle zamanlarda yurtdışından altın getirmek, son derece karlı bir girişim olur.
Geçmiş yıllarda bu şekilde ülkeye altın getirerek satan kişiler vardı. Fiyat farklılığını iyi kullanan bu kişiler, geçmiş yıllarda çok önemli kazançlar sağlamıştı.
İran’dan Türkiye’ye Altın Getirmek
İran’dan Türkiye’ye altın getirmek isteyenler, yasal sınırlar içinde ilgili işlemi sorunsuz olarak yapabilir. Tek seferde 5 kg’a kadar olan altın, İran’dan Türkiye’ye getirilebilir.
İran’dan altın getirirken zarar etmemek için Türkiye’deki fiyatlar ile de karşılaştırma yapılması gerekir. Böylece İran’dan altın alıp Türkiye’de satmak karlı bir iş olacaktır.
Irak’tan Altın Getirmek 2023
Irak, bazı bölgelerdeki uygun altın fiyatları ile dikkat çeken bir ülkedir. Türkiye’ye de yakın konumda olması, Irak’tan altın getirmek isteyenlere önemli fırsatlar verir.
Iraktan altın getirirken de yine fiyat karşılaştırması yapılmalıdır.
Gürcistan’dan Türkiye’ye Altın Getirmek
Gürcistan, vize istemeyen ülkelerden biridir. Bu yüzden Gürcistan’dan Türkiye’ye altın getirmek çok kolaydır. Yakın zamanda binlerce kişinin iPhone için Gürcistan’a gittiği gibi, altın için de gidilebilir.
Gürcistan’dan altın getirmeden önce fiyat karşılaştırması yapılmalı ve buranın gerçekten karlı olduğu belirlendikten sonra altın alımı gerçekleştirilmelidir.
Yunanistan’dan Türkiye’ye Altın Getirmek
Yunanistan’dan Türkiye’ye altın getirmek, özellikle 2015 yılında yoğun olarak yapılmıştır. O dönemde Yunanistan’daki altın fiyatlarının Türkiye’ye göre uygun olması, altın için buranın tercih edilmesine neden olmuştur.
Adalar üzerinden Yunanistan’a kolay yoldan geçilebilir ve buradan altın alınarak Türkiye’ye getirilebilir.