Yurt Dışında El İşi Satışı
Yurt dışında el işi satışı, her geçen gün popülerliğini arttıran bir ticaret yöntemidir. Kazancının yüksek olması, verilen el emeğine değmesi nedeniyle yurtiçindeki üreticiler tarafından merak edilir.
Yurtdışına el işi ürün satmak istediğinizde kullanabileceğiniz birçok platform bulunur. Bu platformların şartları ve kapsamları farklıdır. Hedef ülkeniz ve hedef kitlenizi dikkate alarak bunlardan uygun olanları tercih edebilirsiniz.
Son derece karlı bir iş olmasına karşın, yurtdışına el işi ürün satışı sanıldığı kadar kolay değildir. Peki, yurtdışına el işi satışı nasıl yapılır? Yurtdışına el işi ürün satılan yerler neresidir? Yasal prosedürler var mı? Bu soruların yanıtlarını ve yurtdışına el işi satışı ile ilgili diğer detayları sizler için derledik.
Yurtdışına El İşi Satılan Yerler
İnternetin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte, ticaret global bir hale gelmiştir. Ürettiğiniz basit bir oyuncağı veya süsü, dünyanın farklı ülkelerine pazarlayabilirsiniz. Bunun için ürünlerinizi sergilemeniz ve alıcılarla iletişim kurmanız gerekir.
Yurtdışına eş işi satmak için doğru platformlara ihtiyacınız vardır. Bu noktada tercih edilebilecek birçok platform olmasına karşın bunlardan bazıları öne çıkmıştır. Söz konusu platformlardaki trafiğin yüksek olması, daha kolay satış yapmanıza imkan verir. İlgili platformlar şunlardır:
· Amazon Handmade
Bilindiği gibi Amazon, dünyanın en büyük online alışveriş sitesidir. ABD merkezli bu site, başta ABD olmak üzere birçok ülkede hizmet vermektedir. Satıcıların ve üreticilerin, ürünlerini farklı ülkelerde satmasını sağlar. Handmade bölümü ise el işi ürün üreticileri içindir.
El işi üreticisi olduğunu kanıtlayanlar, bu bölüme mağaza açarak hemen satışlara başlayabilir. Klasik Amazon mağazalarına göre süreç daha kolaydır ve daha az şart vardır. Ancak satıcıların ürünleri kendilerinin ürettiğini kanıtlaması gerekir.
· Etsy
El işi ürün denildiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biridir. Sadece el işi ürünlerin satıldığı bir platformdur. Müşteri kitlesi de bu hassasiyete sahiptir. Dünyanın her ülkesine ürün satmanıza imkan verecek yüksek bir trafiğe sahiptir.
Yurtdışında el işi satışı için tercih edilen Etsy, vergi mükellefi olmayan satıcıları dahi kabul eder. Kolay bir şekilde mağaza açmak ve satışa başlamak mümkündür.
· Facebook ve Instagram
Günümüzde alışveriş siteleri kadar sosyal medya platformları üzerinden de satış yapılmaktadır. Yurtdışına el işi ürün satmak için Instagram ve Facebook gibi sosyal medya ağları kullanılabilir. Bu ağlarda geniş kitleye sahip gruplar üzerinden veya reklam vererek satışa başlanabilir.
Sosyal ağlar üzerinden satış yaparken kendi kitlenizi oluşturmaya başlamanız önemlidir. Böylece ilerleyen dönemlerde reklam maliyetleriniz ciddi anlamda düşecektir.
Ülkemizde çok fazla yaygın olmayan sosyal ağlardan biri olan Pinterest, el işi ürün satıcılarının kullandığı ağların başında gelir. İlk bakışta basit bir resim yükleme sitesi gibi görünmesine karşın, el işi ürünlere ilgi gösteren bir kitlesi vardır.
Pinterest üzerinden yapılacak paylaşımlar, buradan da bir müşteri kitlesi oluşturmanıza imkan verecektir.
Diğer Yerler
Bunların haricinde Artfire, Shopify, iCraft gibi platformlar üzerinden de satış yapılabilir. Ancak satış yapabilmek için burada reklam vermek ve müşteri kitlesine ulaşmak gerekir. Yani ilgili platformlarda mağaza açtıktan sonra ekstra çaba göstermek, satış yapabilmek için adeta zorunludur.
Yurtdışına El İşi Ürünler Nasıl Satılır?
Yurtdışında el işi satışı için öncelikle doğru platformlara mağaza açmanız gerekir. Açmış olduğunuz mağazaya ürünlerinizi doğru şekilde yüklemeniz ve açıklamalarını özenli bir şekilde yazmanız önemlidir.
Mağaza açılışı ve ürün yüklemesinden sonra sabırlı bir şekilde siparişlerin gelmesini beklemelisiniz. Bazı platformlarda reklam vermek gerekebilir. Her platformun kendi dinamikleri ve işleyiş şekli vardır. Bunlara uygun hareket ettiğinde, zamanla satışlarınızın arttığını göreceksiniz.
Yurtdışına El İşi Satış Kazancı
Yurtdışında el işi satış kazancı; satılan ürünün fiyatına, kar marjına ve satış miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak yurtdışında yoğun olarak kullanılan Euro (€) ve dolar ($) para birimlerinin, TL karşısında çok değerli olması, kazancın yüksek olmasını sağlar.
Satış yaparken fiyatları TL’ye çevirmeden, birim para üzerinden hesaplamak gerekir. Örneğin; Türkiye’de basit el işi ürünlerinin fiyatı 10-20 TL arasındayken, ABD’de bu tür ürünler 4-8 $ seviyelerindedir. TL bazında düşünüldüğünde 70-100 TL arasında olduğu görülür.
Doğru ürünleri pazarlayanlar, aylık 500-1.000 $ gibi rakamları kazanabilmektedir. Başlangıçta bu rakamları görmek çok zor olacaktır, hatta size hayal gibi dahi görünebilir. Ancak günlük 20 $ kar elde ettiğinizde, bu rakamlara kolay bir şekilde ulaşılabileceğini göreceksiniz.
Yurtdışına El İşi Ürün Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurtdışına ürün satarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat etmediğinizde, ortaya çıkan tamamen hayal kırıklığı olacaktır. Öyle ki, kazanç sağlamak için girdiğiniz bu işte, zarar dahi ettiğinizi görebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken hususları farklı başlıklar altında toplamak mümkündür. Bunlar şu şekildedir:
· Maliyet Hesabı
El işi ürünlerin maliyetleri genel itibariyle düşüktür. Ancak hesaplamayı doğru yapmak, kar marjının doğru belirlenmesi adına önemlidir. Maliyet hesabı yaparken, harcanan tüm tutarların dikkate alınması gerekir.
Bazen gözünüze görünmeyen küçük harcamalar, ay sonunda kar marjınızı ciddi anlamda düşürebilir. Bu noktada kargo, kutu, bant, ambalaj malzemeleri, ürünün yapımında kullanılan malzemeler gibi her husus, göz önünde bulundurulmalıdır.
· Kargo
Kargo, yurtdışında el işi satışı sürecindeki en önemli hususlardır. Yaptığınız ürünleri yurtdışına göndermek istediğinizde, yüksek kargo maliyetleri ile karşılaşacaksınız. Maliyetleri düşürmek için kutulamayı olabildiğince küçük yapmak önemlidir.
Kargo maliyetlerinde, kargo şirketi seçimi de önem taşır. Her şirketten fiyat teklifi almak, kargo maliyetlerini düşürecektir.
· Kar Marjı
E-ticarette kar marjının en az %25 olması gerekir El işi ürünler içinse bu oran ortalama %50’dir. Daha düşük kar marjı, size rekabet avantajı kazandırır. Ancak emeğinizin karşılığını almak için doğru oranı belirlemek gerekir.