Seyyar Tatlı Satışı ve Kar Marjı
Seyyar tatlı satışı, iş seçeneklerinden biri olarak her dönem ilgi görmüştür. Söz konusu seçenek ilk bakışta düşük kazançlı gibi görünmesine karşın, doğru yerde açılacak tezgahla bu durum tersine çevrilebilir. Seyyar tatlı satışı kar marjı ve kazancı, tahmin edilenden daha yüksektir.
Gün içindeki tatlı ihtiyacını gidermek isteyenler, pastanelerdeki pahalı seçenekler yerine seyyar tatlıcıları tercih ederler. Hafif ve uygun fiyatlı tatlılar, her zaman yüksek ilgi görür.
Yazımızın devamında seyyar tatlı satışı ve karşı marjı ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz.
Seyyar Tatlı Satma Şartları
Seyyar tatlı satışı, ancak ilgili resmi kurumlardan izin alınarak yapılabilir. Bunun haricindeki satışlar yasaktır. Zabıtalar tarafından durumun tespit edilmesi, yüksek cezalarla karşılaşmanız ve tezgahınıza el konuşulması ile sonuçlanabilir.
Seyyar tatlı satma şartları, tamamen satışın yapılacak belediyelerle ilgili bir durumdur. Bazı belediyeler bahsedilen türden satışlara göz yumarken, bazıları ise gerekli şartların sağlanmasını ister veya seyyar gıda satışını tamamen yasaklar.
Seyyar gıda satışı, halk sağlığı ile direkt ilgili olduğundan belediyelerin bu konuda hassas olduğu unutulmamalıdır. Başlıca seyyar tatlı sarma şartları şu şekildedir:
- Gıda üretim belgesi
- Adli sicil kaydı
- Vergi levhası
- Satış yapılacak yerleri gösteren belge
- Belediyeden alınan izin belgesi
Günümüzdeki seyyar satıcıların önemli kısmının gerekli izinleri almadan satış yaptıkları, bilinen bir durumdur.
Seyyar Tatlı Satmak
Seyyar tatlı satmak için resmi şartların yanında farklı şartlar da olduğu unutulmamalıdır. Bu şartlar ise şu şekildedir:
- Uygun bir tezgah
- Pazarlama becerisi
- Fiziki güç
- Farklı hava şartlarına dayanıklılık
- Tatlı tedariki (veya üretimi)
- Tatlı satışında gerekli olan ekipmanlara sahip olma
- Hijyen kurallarına önem verme
Bunlar ve benzeri şartların yerine getirilmesi gerekir. Fiziki güç gerektiren bir iş olduğu, sürekli ayak durmayı gerektirdiği zamanlar olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca yasal izinler alınmadan yapıldığında, zabıtalara yakalanma stresinin de önemli olduğu yine dikkatlerden kaçmamalıdır.
Seyyar Satılan Tatlılar
Günümüzde seyyar olarak satılan farklı tatlılar vardır. Bunlardan bazıları yoğun ilgi görür. Popüler seyyar satılan tatlılar şunlardır:
· Tulumba Tatlısı
Sokak tatlıları arasındaki popüler seçeneklerden biridir. Fiyatı son derece uygun olan bu tatlı, özel bir hamurun, özel hortumdan kızgın yağa akıtılması ile yapılır.
· Seyyar Halka Tatlı Satmak
Tulumba tatlısının farklı bir versiyonu olarak ifade edilebilir. Bu versiyonda hamur bir halka şeklinde kızgın yağa bırakılır. Sokaklarda en fazla ilgi gören tatlılardan biri olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır.
· Şambali
Şam tatlısı olarak bilinir ve irmikten yapılır. Şerbetli bir tatlıdır. Sokaklarda kaymaklı şekilde de satılır.
· Pamuk Şeker
Gıda boyası ve şeker karışımından hazırlanan bir tatlıdır. Özel bir makine ile sokakta yapılır. Çocukların en fazla ilgi gösterdiği tatlıdır.
· Lokma Tatlısı
Tulumba ile benzer bir diğer tatlıdır. Daha küçük boyutludur. Bunun haricinde ciddi bir farkı yoktur.
Seyyar Tatlı Satışı Kar Marjı
Seyyar tatlı satışı kar marjı, %60 ile %70 seviyelerindedir. Seyyar olarak satılan tatlıları genellikle satıcıların kendisi yapar. Zira bunların yapılması çok zor değildir ve uzmanlık gerektirmez. Bu şekilde olduğunda kar marjı daha da yükselebilir.
Tatlıları farklı bir yerden alıp satanların kar marjları ise %40 seviyelerindedir. Duruma göre biraz daha düşük olabilir.
İlgili: En iyi çiğ köfte bayilikleri
İlgili : Levent Börek Bayilik Anahtar Teslim
İlgili: Bülent Börek Bayilik Anahtar Teslim
Seyyar tatlı satışı kazancı, mevsimsel olarak değişir. Gün içindeki satış süresi, satış yapılan yerdeki insan yoğunluğu ile birlikte kazanç da artar. Ortalama olarak kazancın 12.000 TL ile 20.000 TL arasında olduğu ifade edilebilir.