Ekonomi

Market İşletmeciliğinin Püf Noktaları

Market işletmeciliği, günümüzdeki en önemli iş seçeneklerinden biridir. Oldukça kazançlı bir iştir, ancak püf noktalarının bilinmesi gerekir. Peki, market işletmeciliğinin püf noktaları nelerdir?

Marketler, içerisinde insanların ihtiyaç duyabilecekleri hemen her türden ürünü bulunduran satış noktalarıdır. Gıdadan temizliğe, mutfak eşyalarından diğer ihtiyaçlara yönelik ürünlere kadar birçok ürünün aynı anda bulunması, insanlar tarafından tercih edilmesini sağlar.

Açılan marketin istenen sonucu verebilmesi için doğru noktada bulunması ve doğru şekilde faaliyet göstermesi gerekir. Rekabetin üst seviyede olduğu günümüzde, aksi durumda başarısızlık kaçınılmaz olacaktır.

Market İşletmeciliğinin Püf Noktaları

Market İşletmeciliği Kârlı Mı?

Market işletmeciliği, kârlı bir iştir. Marketteki ürünlerin kâr oranları %15 ila %70 arasındadır. Ortalama oran %40 olarak ifade edilebilir.

Ortalama bir marketin cirosu 5.000 TL’dir. Bu ciroya göre giderler hariç günlük kazanç 1.500 TL, aylık kazanç ise 45.000 TL’dir. Masraflar ve diğer giderler düşüldüğünde, aylık kazanç 30.000 TL üzerinde olacaktır. Ancak bu rakamların ortalama olduğu ve kazanç miktarının birçok unsura bağlı olarak değiştiği unutulmamalıdır.

Market İşletmeciliği Püf Noktaları

Market işletmeciliğinden istenen kazançları sağlamak için bu işin püf noktalarını bilmek gerekir. Önemsiz gibi görünen bu küçük noktalar, kazançlarınızı ciddi anlamda arttırabilir ve bu alandaki rekabet gücünüzü yükseltebilir. Market işletmeciliği püf noktaları şu şekildedir:

·         Güler Yüzlü Olma

Esnaflığın temel kuralı, güler yüzlü olmaktır. Güler yüzlü olunduğunda, müşteriler daha rahat ve daha memnun olur. Böylece bir sonraki alışverişlerinde, o güler yüz için yine sizin marketinizi tercih edebilirler.

·         Kaliteli Ürün

Markette satılan ürünlerin tamamının kaliteli olması gerekir. Elbette farklı kaliteden ürünler bulunacaktır. Ancak bir ürüne ait kaç seçenek olursa olsun, müşterileri memnun etmeyecek ve onları pişman edecek ürünleri marketinize sokmamalısınız. Aksi takdirde oluşacak kötü algı, ciddi anlamda müşteri kaybetmenize neden olabilir.

·         Doğru Maliyet Hesa

Market işletmeciliği sırasında periyodik olarak maliyet ve kazanç hesabı yapılmalıdır. Maliyet hesabının doğru yapılması, marketin geleceği adına önemlidir. Öyle ki, maliyet hesabı yanlış yapıldığında kazanç hesabı da yanlış yapılır.

Hesaplamanın yanlış yapılması, farkında olmadan zarar edilmesine neden olabilir. Bu durum en sonunda ciddi kayıplar ve sonucunda ise marketin kapanmasına dahi yol açabilir.

·         Fiyat Rekabeti

Bilindiği gibi market işletmeciliği denildiğinde, akla ilk olarak zincir marketler gelir. Bu marketlerle rekabet etmenin çok zor olduğu düşünülebilir. Ancak doğru strateji ve fiyatlama ile bunlarla rekabet edilebilir. Bu durumun birçok örneği vardır.

Rekabet gücünün artırılması için fiyat rekabetinin oluşturulması gerekir. Yani fiyatların, olabilecek en uygun seviyede olması adeta zorunludur.

·         Toptancı İlişkileri

Toptancılarla kurulacak iyi ilişkiler, ürün alımı sırasında ek indirimler almanızı sağlayabilir. Ticaretin altın kuralı olan alırken kazanma, böylece gerçekleşecektir. Bu yüzden en başından toptancılarla olan ilişkilerinize özen göstermelisiniz.

·         Son Kullanma Tarihleri

Marketinizde bulunan ürünleri periyodik olarak kontrol edin ve son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri raflardan kaldırın. Müşterilerin bunları fark etmelerine müsaade etmeyin.

·         Yöresel Ürünler

Markette, klasik ürünlerin haricinde kaliteli yöresel ürünler de satılabilir. Uygun şekilde temin edilen ve kaliteli olduğundan emin olunan ürünler, müşterilerin ilgisini çekecek ve böylece müşteri sayısında artış yaşanacaktır.

·         Çalışma Saatleri

Marketler, genellikle sabah 07:30 ile akşam 22:00 aralarında açıktır. Bu zaman aralığında tek bir kişinin marketi işletmesi, mümkün olsa da, sürdürülebilir değildir. Dolayısıyla çalışma saatleri dikkate alınarak, bir veya birkaç eleman alınmalıdır.

Market Açma Maliyeti 2023

Market açma maliyeti 2023 nasıl bir market açılacağına bağlı olarak farklılık gösterir. Nihayetinde 140 m2 büyüklüğe sahip dükkana da market açılabilir, 300 m2 büyüklüğe sahip olana da. Dolayısıyla burada açılış maliyetleri ciddi anlamda farklı olacaktır.

Açılış maliyeti hesaplamasında dükkana yapılan masraflar, alınan malların maliyetleri, resmi işlemler için ödenen paralar ve diğer giderler dikkate alınmalıdır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, toplam maliyetin 1,5 milyon ile 3 milyon arasında olacağı ifade edilebilir. Ancak market büyüklüğünün ve genel konseptin burada önemli bir detay olduğu unutulmamalıdır.

Market Nasıl Canlandırılır?

Açtığınız marketin satışlarından memnun değilseniz, bir yerlerde hata vardır demektir. Ürün kalitesi, fiyatlar, müşteri ilişkileri ve benzeri alanlardaki hatalar ve yanlışlıklar, istenen sonucun alınmasını engelleyecektir.

Market canlandırmak için öncelikle yapılan hataların tespit edilerek bunların giderilmesi gerekir. Bu noktada önemsiz olarak görülen detayların dahi çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Hataları ve yanlışlıkları giderdiniz, ürünlerinizin kalitesine güveniyorsanız, marketinizi canlandırmak için tanıtım ve reklam çalışmalarına ağırlık vermeniz gerekir. Bunun için basit kampanyalar düzenlemeli ve müşteri çekmeye odaklanmalısınız.

Bazı ürünlerde yapılacak indirimler ve maliyetine yapılacak satışlar, müşterilerin marketinizi tanımasını ve alışmasını sağlayacaktır. Bu tür kampanyalarla sadık müşteri kitlesi oluşturacak ve marketinizin canlandığına şahit olacaksınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu