Ekonomi

İltica Eden Birisi Ülkesine Dönebilir Mi? Cezası Var Mı?

İltica konusu ile merak edilen farklı hususlar vardır. İltica eden birisi ülkesine dönebilir mi şeklindeki soru da bunlardan biridir.

İltica edenler veya etmeyi düşünenler, ülkelerine geri dönmeleri gerektiğinde dönüp dönemeyeceklerini merak ederler. Esasında bu sorunun cevabı, iltica kavramının içinde gizlidir.

Yazımızın devamında, iltica edenlerin hakları ve ülkelerine geri dönüp dönemeyecekleri konularına dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

İltica Eden Biri Ülkesine Dönebilir Mi?

İltica eden biri, ülkesine geri dönemez. Daha doğrusu, bulunduğu ülke tarafından buna izin verilmez.

İltica; kişinin kendi ülkesindeki siyasal, ekonomik ve askeri krizler nedeniyle can güvenliğinin olmaması veya haklarının tehdit altında olması gerekçesiyle farklı bir ülkeye sığınmasıdır. Kişinin kendi ülkesindeki durumda herhangi bir değişiklik olmadığında, ülkesine geri dönmesi kendisi açısından tehlikeli olacaktır. İşte bundan dolayı ülkesine geri dönmesine izin verilmez.

İltica Eden Birisi Ülkesine Dönebilir Mi? Cezası Var Mı?

Kendi ülkesindeki sorunların çözülmesi ve istikrarın sağlanması durumunda ise geri dönülebilir. Bu noktada herhangi bir engel çıkarılmaz.

İltica Eden Kişi Vatandaşlıktan Çıkar Mı?

İltica, tek yönlü bir süreçtir. Kişinin kendisiyle, başvuru yaptığı ülke arasındadır. Örneğin; Türkiye’den Almanya’ya giden ve sığınma talep eden kişilerin bu başvuruları, Alman devleri tarafından Türkiye’ye bildirilmez. Dolayısıyla da vatandaşlıktan çıkarılma gibi bir durum söz konusu olmaz.

Sığınma talep eden ve başvurusu kabul edilenler, iltica nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılmazlar. Ancak bu kişiler, vatana ihanet gibi ağır bir suçtan suçlu bulunurlarsa, vatandaşlıktan çıkarılabilir. Buradaki çıkarılma nedeninin vatana ihanet gibi ağır bir suç olduğu unutulmamalıdır.

İltica Etmek Suç Mu?

İltica etmek suç değildir. Hatta Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği yasal bir haktır. Gerekli şartların oluşması durumunda herkes bu hakkı kullanabilir.

Mülteci Hakları Sözleşmesine dayalı olarak verilen bu hak nedeniyle ülkelerin sığınma başvurularını kabul etmeleri gerekir. Normalde hiçbir ülke, ülkesinde sığınmacı istemez. Ancak söz konusu sözleşme, gerekli şartların sağlanması durumunda ülkelerin sığınmacı kabul etmesini zorunlu kılar.

İltica Etmenin Cezası Var Mı?

İltica etmenin cezası yoktur. Nihayetinde bu, yasal bir haktır. Üstelik uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmıştır.

Yasal bir hakkın kullanılması nedeniyle kimse cezalandırılamaz. Hiçbir ülkede bu şekilde bir uygulama yoktur.

İltica Edenler Çalışabilir Mi? Eğitim Alabilir Mi?

Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi kapsamında mültecilerin bazı hakları vardır. Bu haklar kapsamında bir işte çalışabilirler ve eğitim alabilirler. Ancak öncelikle gittikleri ülkedeki yasal prosedürü tamamlamaları ve gerekli şartları yerine getirmeleri gerekir.

İltica edilen ülkede hemen çalışmaya başlamak veya hemen eğitim bir okula kaydolmak şeklinde uygulamalar yoktur. Öncelik, iltica için gerekli olan prosedürlerin tamamlanmasıdır. Başvuru kabul edilenlere 5 yıl oturum izni verilir ve oturum izni ile birlikte kişiler çalışabilir veya eğitim alabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu