Havuza Düşen Para Nasıl Kurtarılır? Para İadesi Ne Zaman Yapılır?
Başka hesaba para gönderdiğimizde yapacağımız tek bir harf hatası nedeni ile para karşıya hesaba geçmez ve hesapta askıda kalabilir. Ya da gönderici ya da alıcının banka hesaplarında savcılık talimatı gereği bloke konulmuş olabilir. Buna kısaca paranın havuza düşmesi denir. Yapılan yüksek miktarlı EFT işlemleri manuel kontrol edildiği için alıcı bilgilerinin tam doğru yazılması gerekmektedir. Yapılan harf ve sayı hatası nedeni ile para askıda kalır. Peki havuza düşen para nasıl kurtarılır? Havuzda bulunan paranın iadesi ne zaman yapılır? Parayı nasıl alabiliriz?
Bu sorunun cevabına geçmeden önce “havuza düşen para” ne demek ona bakalım. Ayrıca havuza düşen paradan kesinti yapılıp yapılmayacağı da önemli bir noktadır. Ve yapacağınız görüşme sonrası ortalama ne kadar sürede havuza düşen para kurtarılır ona bakalım.
Bankanın Havuzuna Düşen Paranın İadesi Ne Zaman Yapılır?
Yapılan hatalı bir işlem sonrası askıda kalan EFT ya da havale sonrası karşı tarafa paranın ulaşamadığını anladığınız an hemen banka ile iletişime geçmelisiniz. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank, Garanti Bankası, Şeker Bank, Yapı kredi, TEB, Deniz Bank ve diğer bankalardan hangisinden para gönderdiyseniz o bankanın müşteri hizmetlerini aramalısınız.
Banka yetkilisi hesap hareketlerine bakar ve işlem için sizden teyit ister. Eğer para sizin hesaptan çıktıysa ve karşı hesaba geçtiği görülürse yetkili kişi sizi şubeye yönlendirecektir. Ama karşı hesaba geçmediği tespit edilip paranın Merkez Bankası havuzunda askıda kaldığı tespit edilirse o zaman paranın geri iadesi için işlem başlatılır.
Havuza düşen paranın geri iadesi için başlatılan işlemler genelde 1-3 iş günü arasında sürmektedir. Hafta sonuna denk gelmemesi durumunda 1-3 iş günü içinde havuzdaki para geri hesaba aktarılır.
Paranızın Havuzda Askıda Kalması Ne Demektir?
Para akışının askıya alınması veya bekletilmesi anlamına gelir. Başka bir hesaba para aktardığınızda şu durumlarda paranız havuzda bekletilebilir,
- Gönderim sırasında yanlış hesap numarası girildiğinde,
- Uluslar arası gönderilerde bankaların onay vermemesi veya onayın gecikmesi,
- Anlık yaşanan telekomünikasyon hataları,
- İletişim ağlarında meydana gelen sorunlar,
- Maliye ile ilgili yaşanan sorunlarda paranın başka hesaba aktarılmasının bekletilmesi,
- Hesabınızdan para çıkışının bankalar arası işlemlerde, denetime ve onaya takılması
gibi durumlarda paranız havuzda askıda bekletilebilir. Adli durumlarda paranın havuzda askından çıkması adli soruşturmaların sonuçlanmasına veya sizin talebinizin sonuçlanmasını beklemeniz gerekebilir.
İLGİLİ YAZI: Çok yüksek maaş alıp kolay iş yapanların mesleği: Arff Memuru Nasıl Olunur?
Havuza Düşen Para Nasıl Kurtarılır?
Havuza düşen para nasıl kurtarılır? Havuza düşen paranın kurtarılabilmesi için neler yapmak gerekir?
Çoğu durumda paranın havuza düşmesi hesap numaralarının yanlış girilmesinden kaynaklanır. Bu durumda siz müdahale etmeseniz dahi bir süre sonra banka parayı hesabınıza geri iade eder. Ancak iade işlemi uzun sürmüş ve havuzda kalmışsa sizin bankaya müracaat etmeniz gerekebilir.
Havuza düşen paranın kurtarılması için yapılması gerekenler şunlardır,
- Banka müşteri hizmetlerini arayarak paranın havuzda tutulmasının nedenini öğrenin.
- Uluslar arası onay mekanizmasından dolayı havuzda tutulan paranın onay işleminin hızlandırılması için ilgili bankaları arayarak işlemin hızlandırılması için talepte bulunun.
- Sorun yerel banka ile ilgili ise ve müşteri hizmetlerini aramış olmanıza rağmen sorun giderilmemişse en yakın banka şubesine giderek doğrudan bilgi alın.
- Sorununuz giderilmemişse dilekçe vererek yazılı resmi cevap talep edin.
- Size verilecek yazılı cevaba göre bankaya sorunun çözülmesi amacıyla dilekçe verin.
- Adli durumlarda sorunun çözümü maliye ve vergi ile ilgili ise bir mali müşavirle görüşmeniz ve onun yönlendirmesi ile hareket etmeniz daha sağlıklı sonuçlar almanız açısından önemlidir.
- Bir mahkeme kararı ile paranız havuzda tutuluyorsa kararı veren mahkemeyi öğrenerek bir avukat yardımı ile ilgili mahkemeye dilekçe yazın.
Havuza düşen paranın kurtarılması eğer adli bir sorun yaşamıyorsanız çoğu zaman kısa sürede çözülür. Günümüzde tüm işlemler bilgisayar ortamında kayıtlı olduğu için paranın akibeti hakkında bilgi almak daha kolaydır. Müşteri hizmetlerinden alacağınız bilgiye göre yukarıda yazdığım maddeleri uygulamanız sorununuzun çözümünü kolaylaştıracaktır.
Para Askıda Kaldı Ne Demek? EFT Neden Geri Döner?
Paranın askıda kalması demek; göndericinin eft yaparken karşıdaki kişinin ad-soyad ya da banka bilgilerini yanlış girmesi sonrası paranın karşı tarafa ulaşmayıp arada havuzda kalmasına denir. Banka etkilileri bu para transferine onay vermediği için para askıda bekletilir.
Yapılan hatalı EFT işlemlerinde bazı durumlarda para askıda bekletilmez ve para gönderici hesabına geri aktarılır. Bu şekilde eft geri gelmiş olur.