Ekonomi

Almanya’ya Ailemi Getirebilir Miyim 2024? Aile Birleşimi

Almanya aile birleşimi; Almanya’da yaşayanların, ailelerini de buraya yasal ve kalıcı olarak getirmesine imkan veren uygulamadır.

Farklı nedenlerle Almanya’ya giden ve burada oturum izni almayı başaranlar, aile birleşimi için gerekli şartları sağladıklarında, aile üyelerini Almanya’ya getirebilirler. Ancak bu süreçte istenen birçok şart ve yerine getirilmesi gereken farklı prosedürler vardır.

Almanya’ya ailemi getirebilir miyim sorusunun cevabına dair detaylı yanıtı, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Almanya Aile Birleşimi Şartları Nelerdir?

Almanya aile birleşimi için ilk şart, oturum iznidir. Oturum izni olmayan birinin ailesini getirmesi veya bunun için başvuru yapması mümkün değildir. Söz konusu hak, sadece oturum izni olanlara ve Alman vatandaşlarına verilmiştir. Diğer Almanya aile birleşimi şartları ise şu şekildedir:

·         Gelir Durumu

Mevcut gelir durumunun, kişinin kendisinin ve getirmek istediği aile üyelerinin ihtiyaçlarını sağlayacak kadar olması gerekir. Yani ailesini geçindirecek kadar düzenli gelire sahip olması şartı aranır.

Buradaki hesaplamada, almış olduğunu sosyal yardımlar gelirden kabul edilmez. Sosyal yardım almaya ihtiyaç duymayacak bir gelire sahip olmanız gerekir.

Almanya’ya Ailemi Getirebilir Miyim 2024? Aile Birleşimi

·         Dil Bilme

Aile üyelerinin A1 seviyesinde Almanca bilmesi gerekir. Bunu ise bir dil okulundan alınacak sertifika ile kanıtlanması istenmektedir. 16 yaşından küçük çocuklar için ise böyle bir şart yoktur. 16 yaşından büyük çocukların C1 seviyesinde Almanca bilmesi yeterli kabul edilir. (Özel nedenlerden dolayı bazı kişiler için dil bilme şartı aranmaz.)

·         Konaklama / Daire

Getirmek istenilen kişi sayısına uygun büyüklükte bir dairede oturuyor olmanız gerekir. Buradaki hesaplama, 6 yaşından büyük olanlar için 12 m2 ve 2-6 yaş aralığında olanlar için ise 10 m2 şeklindedir. 2 yaşından küçük olanlar hesaplamaya dahil edilmez.

·         Sağlık Sigortası

Kişinin kendisi ve getireceği aile üyelerinin sağlık sigortasına sahip olması gerekir. Bu noktada aile sigortası olarak bilinen sigorta türü, en iyi seçenektir.

Buradaki şartlar, oturum izni olanların başvurularında geçerlidir. Eğer başvuru sahibi Alman vatandaşı ise sürecin kısmen daha kolay ve şartların da yine kısmen daha rahat olacağı ifade edilebilir.

Aile Birleşimi için Gerekli Evraklar 2024

Almanya aile birleşimi başvurusu yapabilmek için gerekli şartların sağlanmasının ardından, gerekli evrakların hazırlanması gerekir. Aile birleşimi için gerekli evraklar şunlardır:

  • Büyükelçilikten alınmış olan randevuya dair alınan e-posta onayı
  • Başvuru yapacak kişilerin vize başvuruları
  • Nüfus kayıt örneği
  • Doğum belgeleri
  • Evlilik cüzdanı
  • Oturum izninin kopyası

İstenecek belgeler bunlardır. Kopya veya fotokopi olarak istenen belgelerin doğrulanması için belgenin aslı da istenebilir. Buna hazırlıklı olarak gelmek, sürecin uzamaması adına önemlidir. Ayrıca gerekli görülmesi durumunda farklı belgeler de talep edilebilir.

Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?

Almanya aile birleşimi başvurusu, gelecek olan aile üyeleri tarafından, Türkiye’de bulunan Alman Konsolosluğu’na ya da Büyükelçiliği’ne yapılır. Başvuru sırasında, gerekli olan belgeler de getirilir.

Başvuru için direkt olarak büyükelçiliğe veya konsolosluğa gidilmez. İlk olarak başvuru randevusu alınmalı ve randevu zamanında gidilmelidir.

Başvuru için gidildiğinde, ilgili kişiler Yabancılar Dairesi’ne gönderilir. Burada başvuru alınır ve ilk inceleme yapılarak başvurunun uygunluğu kontrol edilir. Bir eksik olmaması durumunda evraklar alınarak başvuru kabul edilir. Bu aşamadan sonra inceleme süreci başlar ve bu süreç birkaç ay sürebilir.

Hangi Aile Üyeleri Almanya’ya Getirilebilir?

Aile birleşimi kapsamında Almanya’ya getirilebilecek aile üyeleri sınırlandırılmıştır. Yani bütün ailenin Almanya’ya getirilmesi gibi bir durum yoktur. Almanya’ya getirilebilecek aile üyeleri şunlardır:

  • Eşiniz
  • Reşit olmayan çocuklarınız
  • Bekarsanız, ebeveynleriniz ve reşit olmayan kardeşleriniz

Getirilecek kişiye göre bazı ek şartların sağlanması istenebilir. Örneğin; Almanya’ya geldikten sonra evlenenler, eşlerini getirebilmek için en az 2 yıldır oturum iznine sahip olmalıdır. Bekar olanlar anne, baba ve reşit olmayan kardeşlerini getirebilmek için kalacak yer ve ihtiyaçlarını karşılayacak maddi güve sahip olduğunu göstermelidir.

Almanya Aile Birleşimi Başvurum Reddedildi

Almanya aile birleşimi başvurusu, yapılacak olan detaylı inceleme sonrasında kabul edilir veya reddedilir. Sonuç ne olursa olsun, başvuru sahiplerine durum tebligatla bildirilir.

Başvurusu reddedilenlere, ret gerekçesi detaylı olarak açıklanır. Eğer bu açıklamalar tatmin edici değil veya yanlış bilgilere dayanıyorsa Alman Büyükelçiliği’ne yazılı olarak itirazda bulunabilirsiniz. Eğer bu itiraz da kabul edilmezse, Berlin İdare Mahkemesine başvuru yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu