Krediler

Almanya’dan Kredi Çekip Borcu Ödememek

Almanya’da kredi çekip ödememek ya da Almanya’da kredi çektikten sonra Türkiye’ye kaçmak gibi birçok ilginç soru sorulmaktadır. Tabi kimsenin kredi borcunu ödeyemeyecek noktaya gelmesini istemem; ama böyle zor durumda kaldıysanız ne olacağını, haciz gelip gelmeyeceğini yazdım.

Almanya’daki Alman Bankalarından kredi çektikten sonra bu kredi borcunu ödemekte zorlanabilirsiniz. Ya da en başından planlı bir şekilde Almanya’dan kredi çekip Türkiye’ye kaçmak gibi bir şey de düşünmüş olabilirsiniz 🙂

Bu ne kadar doğru onu size bırakıyorum. Ben şimdi Almanya ya da diğer Yurt dışı ülkeleri olan Fransa, Belçika, İngiltere, Norveç, İsveç, Avusturya hatta Amerika gibi ülkelerden kredi çekip ödeyemem sonrası karşılaşacağınız durumları tek tek anlatayım.

Almanya’daki Borç Yüzünden Türkiye’de Haciz Uygulanır Mı?

En çok sorulan sorunun yanıtını vererek konuya başlamak istiyorum. Almanya’dan kredi çektiniz ve Türkiye’de bazı taşınır ve taşınmaz mallarınız var. Örneğin, ev-araba,arsa-tarla hatta bankada döviz-nakit para. Almanya’da çekmiş olduğunuz kredi için Türkiye’deki bu mallarınıza haciz gelir mi diye endişe ediyorsunuz.

Burada hukuken kesin net bir cevap vermek istiyorum. Almanya’daki alacaklı kişi ya da kurum borcunu sizden tahsil etmeyi kafasına koydu mu kesinlikle er ya da geç bunu sizden alır. Ama alacaklı kurumlar sizin ne kadar borcunuzun olduğuna bakacaktır. Sonuçta çok kolay bir şekilde Türkiye’deki mallarınıza haciz koyamazlar.

Alacakları çok fazla ise; örneğin 1 milyon euro, 2 milyon euro gibi.. o zaman alacaklı banka sizin Türkiye’deki mal varlığınızı araştırır. Üzerinizde resmi kayıtlı mal varsa o zaman ilamlı bir şekilde size haciz işlemi başlatır. İlamlı haciz :  alacaklının önce mahkemeye müracaat etmesi, bu konuda bir yargılamanın yapılması ve bunun sonucunda lehine bir ilâm elde etmesinden sonra icra dairesine başvurarak ilâmın icrasının talep etmesi durumudur.

İlamlı icra başlatırsa, Almanya’daki banka ya da diğer alacaklı kurum Türkye’de icra mahkemesine gider mahkemeyi kazanırsa o zaman mallarınıza haciz gelir. Ama Alman Bankaları genelde bu tür şeylerler pek uğraşmazlar. Yani 50-200 bin arası euro borcunuz için uzun süren bu işlemlerle pek ilgilenmez tahminimce.

 

Almanya’da Kredi Çekip Türkiye’ye Kaçmak

Almanya ve Türkiye arasındaki Euro-TL arasındaki değer farkı nedeni ile Almanya parası Türkiye’de gerçekten çok kıymetli. Bu farkı gören kişiler Almanya’da kredi çekip Türkiye’ye kaçmak gibi bazı şeyler düşünebilir. Zaten özellikle, Romanya ve Makedonya vatandaşı olup Almanya’da kredi çekip kendi ülkesine kaçan çok kişi var. Borçları ödememek için de kendi ülkelerine geçiyorlar.

Aynı yolu kullanıp Türkiye’ye kaçıp Almanya’daki borçlardan kurtulmak isteyebilirsiniz. Fakat Almanya’da ne kadar kredi çekebileceksiniz. Almanya’daki bankalar konut kredisi verdiğinde zaten konutunuzu ipotek edecektir. Kredi çekip borcu ödememek sadece ihtiyaç kredileri için söz konusu olabilir. Almanya’da çekebileceğiniz ihtiyaç kredisinin de limiti az çok bellidir. Kredi notunuz iyi olsa bile en fazla 50.000 Euro kredi çekebilirsiniz. Daha fazlası oldukça zor olacaktır.

50.000 Euro kredi çekip Türkiye’ye kaçıp kredi borcundan kurtulma gibi bir düşünceniz varsa pek mantıklı olmayacak aynı zamanda pek ahlaki bir davranış da olmaz. O parayı Almanya’da zaten 20 ayda toplarsınız.

Almanya’da Kredi Çekip Ödememek

Almanya’daki Kredi Borcunu Ödememek

Almanya’da kredi çekip de kredi borcunuzu ödeyemiyorsanız karşılacağınız durumlar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Almanya’daki bankalar maalesef resmi işlemler-alacak-verecek konusunda sert tutum içine girebiliyorlar. Siz kredi taksidini ödemedğinizde ilk etapta size telefonla ve mail ile ulaşacaklardır.

Borcunuzu ödemeniz gerektiğ konusunda sizi uyarırlar. Borcu yine ödemediğinizde bu sefer size ihtarname gönderilir. Ve ihtarname ücreti sizin borcunuza eklenir.

  1. aşamada Banka avukatı devreye girer ve sizinle bir görüşme ayarlamaya çalışır. Yeniden yapılandırma, vade uzatma gibi bazı öneriler sunacaktır size. Siz yine Almanya’daki kredi borcunuzu ödemezseniz bu sefer Mahnverfahren kısaca çekişmesiz konuların karara bağlandığı hızlandırılmış prosedür uygulanır.

Mahnverfahren kısa süren ve genelde borçlunun yani vatandaşların aleyhine sonuçlanan bir dava sürecidir. Mahnverfahren uygulanmaya başlandığında kısa sürede size bir itiraz hakkı tanınır. Bu genelde 1-2 haftadır. İtiraz etmezseniz kabul etmiş olursunuz her şeyi.

Buna rağmen yine borcunuzu ödemediniz. O zaman kredi borcu için artık mahkemelik olursunuz. Burada Hakim sizin niyetinizi ve içinde bulunduğunuz durumu da göz önünde tutacaktır. Keyfi borç ödememe durumlarında ekstra bazı yaptırımlar uygulanacaktır.

Almanya’daki Borçlardan Kurtulma

Almanya’da kişiler özellikle bankadan çekmiş oldukları kredileri ödeyemez duruma geldiklerinde kişisel iflas ilanı verebiliyorlar. Verbraucherinsolvenz denilen kişisel iflas ilanı sonrası size borcunuzun belli bir kısmı ödemek için zaman veriliyor.

Önceden 6 sene olan bu süre yeni Almanya Haciz Konunu prosedürü çerçevesinde 3 seneye düşürüldü. Bu sayede kişiler Almanya’daki borçlarından daha hızlı kurtulmuş oluyorlar.

Alacaklı bankaya karşı Verbraucherinsolvenz ilan ediyorsunuz. Yani kişisel iflas başvurusu yapıyorsunuz. Alacaklı kurum sizin bütün borçlarınızı çıkarıyor ve tüm borçlarınızın %35’ini belirliyor. Bu %35’lik kısmı 3 sene yani 36 ay vadeli ödemeli yapıyorlar. Tabi bu borçların üzerine biraz avukatlık ücreti de biniyor. Bu şekilde diğer %65’lik borçlarınızdan kurtulmuş oluyorsunuz.

Almanya’daki kredi borcunun tamamından kurtulmanız mümkün değil; ama kişisel iflas başvurunuz kabul edilmesi sonrası bütün borçlarınızın sadece %35’ini ödeyerek borçlarınızdan 3 sene içinde kurtulmuş olursunuz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu