Ekonomi

Almanya Otomatik Bilgi Nasıl Engellenir?

Vergi kaçakçılığı ile mücadelede ülkeler arasında bilgi paylaşımları anlaşmaları vardır. Almanya otomatik bilgi paylaşımı da bu kapsamda yapılan anlaşma gereğince gerçekleştirilir.

Almanya otomatik bilgi paylaşımı, ülkelerin karşılıklı olarak kendi ülkelerinde ikamet eden kişilerin diğer ülkelerdeki finansal bilgilerini paylaşmasıdır. Tamamen otomatik bir sistem aracılığı ile söz konusu işlem gerçekleştirilir.

Otomatik bilgi paylaşımı, sadece Türkiye ile Almanya arasında değil, dünyadaki birçok ülke arasında yapılır. Vergi kaçakçılığının engellenmesi için paylaşılan bu veriler ve bilgiler kullanılır. Peki, Almanya otomatik bilgi nasıl engellenir 2023 Bilgi paylaşımı nasıl çalışır, neleri kapsar?

Almanya Otomatik Bilgi Paylaşımı Nasıl Çalışır?

Bilgi paylaşımı, özel olarak geliştirilmiş yazılımlar üzerinden gerçekleştirilir. Paylaşım için öncelikle banka ve sigorta şirketleri gibi finans kuruluşlarından bilgiler alınır. Daha sonra alınan bilgiler, tek bir merkezden Almanya’daki Federal Merkezi Vergi Dairesi’ne gönderilir.

Gönderilen bilgiler, mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairelerine gönderilir. İlgili finansal bilgileri değerlendirilerek, mükelleflerin vergi kaçırıp kaçırmadığı tespit edilir. Vergi kaçırdığı tespit edilenlerle ilgili yasal işlemlere başlanır.

Almanya Otomatik Bilgi Nasıl Engellenir 2023

Almanya otomatik bilgi paylaşımı, genel olarak bu şekilde işler, çalışır. Ancak söz konusu bilgi akışı tek yönlü değildir. Türkiye, Almanya’ya finansal bilgileri gönderdiği gibi, Almanya da Türkiye’ye ilgili bilgileri gönderir.

Almanya Otomatik Bilgi Paylaşımı Ne Zaman Başladı?

Otomatik bilgi paylaşımı anlaşmasının temelleri 2014 yılında atılmıştır. Türkiye, bu anlaşmaya ilk defa 2018 yılında taraf olmuştur. 2018 yılında, ilk defa Norveç ve Letonya ile bilgi paylaşımı yapılmıştır.

2020 yılına gelindiğinde Kanada, İngiltere, Danimarka ve İtalya gibi ülkelerin bulunduğu 54 ülke ile bilgi paylaşımı başlamıştır. Bu dönemde Almanya, Belçika, Fransa, Avusturya ve Hollanda istisna olarak tutulmuş ve bu devletlerle bilgi paylaşımı yapılmamıştır.

01.06.2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile Almanya ile otomatik bilgi paylaşımı başlamıştır.

Almanya Otomatik Bilgi Neleri Kapsar?

Bilgi paylaşımı, sadece finansal alanda yapılır. Banka hesaplarına ilişkin detaylar, şirketler, şirket ortaklıkları ve sigorta şirketlerindeki veriler anlaşma kapsamındadır. Bunların haricindeki bilgilerin otomatik bilgi paylaşımı kapsamında paylaşılması mümkün değildir.

Almanya otomatik bilgi paylaşımı için bildirim yapan kurum ve kuruluşlar şu şekildedir:

  • Bankalar
  • Sigorta şirketleri
  • Mevduat kuruluşları
  • Yatırım kurumları

1 Temmuz 2017 tarihinden önce açılan hesaplardaki bildirim zorunluluğu için 250.000 $ sınırı vardır. Bu sınırın üzerindeki hesaplarda bilgi paylaşımı zorunlu iken, daha düşük bakiyeli hesaplar için paylaşım isteğe bağlıdır.

Daha sonraki dönemde açılan hesaplar içinse böyle bir sınır yoktur. Dolayısıyla hesap bakiyesine bakılmaksızın bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Ayrıca son 3 yıldır hesap hareketi olmayan ve bakiyesi 1.000 $ altındaki hesaplar pasif hesap olarak kabul edilir. Bu hesaplarla ilgili de bilgi paylaşımı yapılması söz konusu değildir.

Otomatik Bilgi Paylaşımı Almanya’daki Türkleri Etkileyecek Mi?

Daha önceki dönemlerde Alman Devleti, sadece kendi elindeki finansal bilgilere göre vergi almakta ve sosyal yardımlar yapmaktaydı. Ancak Türkiye ile Almanya arasındaki otomatik bilgi paylaşımı sonrasında Türkiye’deki finansal bilgileri de görerek değerlendirme yapacaktır.

Sosyal yardım başvurusu yapan Almanya’daki Türkler hakkında araştırma yapılırken, Türkiye’deki banka hesaplarında ne kadar para olduğu ve diğer finansal işlem ve yatırımları görülebilecek.

Bu durum, birçok kişinin sosyal yardımlarının kesilmesine veya sosyal yardım başvurularının reddedilmesine yol açabilir. Almanya otomatik bilgi paylaşımı, vergi ve sosyal yardım noktasında Almanya’daki Türkleri etkileyecektir.

Almanya Otomatik Bilgi Paylaşımı Nasıl Engellenir?

Otomatik bilgi paylaşımı, kurumlar arasında gerçekleştiği için bunları engellemek mümkün değildir. Ayrıca anlaşma kapsamında sadece mevcut finansal bilgiler değil, 1 yıl öncesine kadar olan bilgiler de paylaşılmaktadır. Dolayısıyla banka hesaplarının boşaltılması veya başka birine devredilmesi de sonuç vermeyecektir.

Almanya otomatik bilgi paylaşımı engelleme için Türkiye’deki banka hesaplarında para tutulmaması ve diğer finansal işlemlerin resmi kurumlarda yapılmaması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu