Almanya Mavi Kart Başvurusu 2024 Nasıl Alınır Ne Zaman Çıkar?
Almanya mavi kart (blue card), nitelikli iş gücünün AB’ye kazandırılması için hazırlanan bir programdır. Yabancılar açısından bakıldığında ise Almanya’ya gidebilmek ve orada çalışabilmek için önemli bir fırsattır. Yazımızın devamında Almanya mavi kart başvurusu 2024 ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz.
Ülkeler, nitelikli iş gücünü elde etme konusunda farklı programlar uygular veya teşvikler verir. AB tarafından geliştirilen mavi kart programı, buna örnek olarak gösterilebilir. Almanya’nın son dönemdeki iş gücü ihtiyacı dikkate alındığında, aslında bu programın ne kadar önemli olduğu daha net şekilde anlaşılacaktır.
Gerekli koşulları sağlayan ve başvuru sürecini doğru şekilde yönetenler, mavi kart alarak Almanya’da yaşamaya ve çalışmaya başlayabilir.
Almanya Mavi Kart Nedir?
Almanya mavi kart (blue card); AB ülkeleri dışındaki yabancı ülkelerden gelen nitelikli iş gücünün Almanya’da çalışmasına imkan sağlayan, bir tür oturma ve çalışma iznidir. ABD tarafından uygulanan Green Card programı ile benzerliklere sahiptir. Ancak onunla tamamen aynı olduğunu ifade etmek doğru olmayacaktır.
ABD tarafından uygulanan Green Card programına isteyen herkes başvuru yapabilir. Kazananlar, çekilişle belirlenir. Burada ise temel hedef nitelikli iş gücünün Almanya’ya kazandırılmasıdır. Dolayısıyla isteyen herkesin bu programa başvuru yapması söz konusu değildir.
Yalnızca nitelikli kişiler ve gerekli şartları taşıyan kişiler başvuru yapabilir. Başvuruların değerlendirilmesi ise kişinin nitelikleri dikkate alınarak yapılır.
Mavi Kart Başvuru Şartları
Almanya mavi kart başvurusu için adayların öncelikle başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Mavi kart başvuru şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya’da denkliği kabul edilen bir üniversite diplomasına sahip olma
- Almanya’daki bir firma ile iş sözleşmesi yapma
- Sözleşmede belirtilen maaşın, Blue Card için belirlenen brüt maaştan yüksek olması
- Almanca veya İngilizce dil yeterliliği
- İş deneyimlerinin kanıtlanması (varsa)
Buradaki önemli detaylardan biri, dil ile ilgilidir. Görüleceği üzere Almanca veya İngilizce dillerinden en az birinin yeterli olması şartı aranmaktadır. Bu durumun nedeni ise programın bir AB programı olmasıdır.
Almanya Mavi Kart Başvurusu için Gerekli Belgeler
İstenen şartları sağlayan kişiler için bir sonraki adım ise gerekli evrakların hazırlanmasıdır. Almanya mavi kart başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport (ve fotokopisi)
- Mesleki özgeçmiş
- 2 adet ıslak imzalı başvuru formu (Almanca doldurulmalıdır)
- Üniversite diploması
- İş teklifi (İş sözleşmesinde yer alan çalışma saatleri ve brüt maaşın olduğu bölümler)
- Almanya’da geçerli bir sağlık sigortası (En az işe giriş tarihine kadar geçerli olmalı)
Almanya Mavi Kart Nasıl Alınır?
Blue Card alabilmek için öncelikle Almanya’ya gitmeniz gerekir. Bunun içinse ulusal vize almalısınız. Zira mavi kart başvurusu Almanya’dan yapılabilmektedir. Bilindiği gibi ulusal vize 3-6 ay arasındaki süre için verilir.
Vizenizi alarak Almanya’ya gittikten sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru, resmi olarak yetkilendirilmiş kuruluş üzerinden yapılır. Hazırlanan belgelerle birlikte başvuru formunu sunarak, başvurunuzu yapabilirsiniz.
İlgili Yazılar:
Almanya en iyi iltica sebepleri
Almanya iltica talebimi reddetti ne yapmalıyım
Almanya iltica ifade örnekleri
Almanya Mavi Kart Kimlere Verilir (Hangi Meslekler)?
Esasında mavi kartın verildiği mesleklerle ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Burada önemli olan, Almanya’da bir firma ile iş sözleşmesi imzalamak ve üniversite mezunu olmaktır.
Meslek konusunda herhangi bir sınırlama olmamasına karşın bazı mesleklerin Almanya’da iş bulma olasılıkları daha yüksek olduğundan, Mavi Kart alma olasılıkları da yüksek olur. Söz konusu türden meslekler ve mesleki alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Mühendislik (örneğin, elektrik mühendisliği, mekanik mühendislik, bilgisayar mühendisliği)
- Bilim (örneğin, biyoloji, kimya, fizik)
- Teknoloji (örneğin, bilgi teknolojisi, makine mühendisliği)
- Sağlık (örneğin, hekimlik, hemşirelik)
- Finans (örneğin, muhasebe, finansal yönetim)