Krediler

Almanya İltica Prosedürü 2024

Almanya iltica prosedürü 2024, farklı nedenlerden dolayı Almanya’ya sığınmak isteyenlerin bilmeleri gereken bir konudur. İltica prosedürü sürecine hakim olunmadığında, haklı nedenleriniz olsa dahi, başvurunuz dikkate alınmayabilir veya reddedilebilir.

İltica, sığınma anlamına gelen bir kavramdır. BM kararları ve uluslararası anlaşmalara göre bir hak olarak kabul edilir. Dolayısıyla geçerli nedeni olanlar, farklı ülkelerden iltica talep edebilir. İltica talebi kabul edilenler, o ülkede oturma ve çalışma izni de almış sayılırlar.

Almanya, zenginliği ile en fazla iltica edilen ülkelerden biridir. Peki, Almanya iltica prosedürü nasıldır? Yazımızın devamında bu sorunun cevabını ve Almanya iltica konusundaki diğer detayları bulabilirsiniz.

Almanya İltica Nedenleri

Farklı bir ülkeye iltica ederek, burada hem çalışma hem de oturma izni almak, oldukça avantajlı bir durumdur. Üstelik Almanya gibi gelişmiş bir ülkeye dahi iltica edilebiliyorsa, herkesin bu yolu denemesi gerekir şeklinde bir düşünceye kapılabilirsiniz.

Herkes, Almanya’dan iltica talep edebilir. Ancak sadece gerekli şartları taşıyanların talepleri kabul edilir. Diğer kişiler ise sınır dışı edilerek ülkelerine gönderilir. Almanya iltica nedenleri genel olarak şu şekildedir:

  • Siyasi nedenler
  • Ekonomik nedenler
  • Sağlık nedenleri
  • Ailesel nedenler
  • Sosyal nedenler
  • Kültürel nedenler

Bu konulara bağlı olarak ülkesinde baskı, işkence gören, hak ihlallerine uğrayan, dışlanan ve ötekileştirilen, yaşamı tehdit altında olan kişiler iltica talebinde bulunabilir. Burada esas olan kişinin sistematik olarak hak ihlallerine uğraması, ülkesinde buna çözüm bulamamasıdır.

Buradaki nedenlerden birine veya birkaçına uygun olduğunuzu düşünüyorsanız, iltica talep edebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki, önemli olan Alman yetkililerin sunduğunuz nedenleri inandırıcı ve gerçekçi bulmasıdır.

Almanya İltica Prosedürü Nasıl İşler?

Almanya iltica prosedürü, ülkeye gelen yabancıların iltica talebinde bulunmaları ile başlar. Bu aşamadan sonra öncelikle kişinin resmi olarak kaydı yapılır, daha sonra nedenleri dinlenir. Yapılacak değerlendirme sonrasında iltica talebi kabul edilir ya da reddedilir.

İltica talebi kabul edilenler, aynı zamanda oturma ve çalışma izni de alma hakkı elde eder. Böylece Almanya’da yaşamaya devam edebilir.

İltica talebi reddedilenler ise itiraz yolunu kullanabilir. İtirazın haricinde, durumlarına göre farklı seçenekleri de vardır. İtirazlara veya diğer başvurulara gelen yanıtların tamamı olumsuz olduğunda, ilgili kişinin verilen sürede ülkeyi terk etmesi istenir. Ülkeyi terk etmeyeceği düşünülen kişiler göz altına alınarak sınır dışı edilebilir.

İlgili Yazılar:

Almanya en iyi iltica sebepleri

Almanya iltica talebimi reddetti ne yapmalıyım

Almanya iltica ifade örnekleri

Almanya İltica Prosedürü Süreci

Almanya’da iltica prosedürü, kendi içinde belli aşamalardan oluşur. Bu aşamalara geçmeden önce, iltica başvurusunun sadece Almanya’da yapılabildiğini belirtmek gerekir. Yani Türkiye’deyken Almanya’ya iltica talebinde bulunamazsınız. İltica prosedürünün aşamalarına dair detaylar şu şekildedir:

·         Kayıt

Almanya’ya gelen ve iltica talebinde bulunacak kişinin ilk olarak bir Alman otoritesi ile temasa geçmesi gerekir. Mülteci kabul merkezi, varış merkezi, yabancılar dairesi veya polis gibi temasa geçen kişinin kaydı yapılır. Böylece iltica prosedürü resmi olarak başlamış olur.

·         İltica Başvurusu

Kayıt sonrasında Federal Göç ve Mülteciler Dairesi olarak bilinen BAMF’a iltica başvurusu yapılabilir. Başvuru için size kayıt sırasında veya posta ile randevu verilecektir.

Almanca bilmiyorsanız, size bir tercüman verilir. Tercüman aracılığı ile ülkeniz, şehriniz, mesleğiniz, dininiz ve Almanya’ya nasıl geldiğinize dair sorular sorulur. Bunların ardından fotoğrafınız çekilir ve parmak iziniz alınır. Hak ve yükümlülükleriniz hakkında bilgi verilir.

İltica başvurusu sonrasında size bir belge verilir. Bu belge üzerinde iltica prosedürü sırasında gidilecek makamların isimleri vardır. Aynı zamanda bu belge, Almanya’da geçerli olan bir tür kimlik gibi de kabul edilir.

·         Dublin Kontrolü

İltica başvurusu sonrasında ilk olarak Dublin Kontrolü yapılır. Bu kontrol, Schengen bölgesine ilk olarak hangi ülkeden girdiğinize bakar. Önemli olan resmi giriştir. Eğer Almanya’nın dışında farklı bir ülkede de kayıt oluşturarak parmak izi vermişseniz, o ülkenin de kabul etmesi şartıyla, iltica başvurusunu orada yapmanız gerekir. Bunun üzerine Almanya sizi o ülkeye gönderir.

·         Görüşme

Dublin Kontrolü sonrasında iltica talebini Almanya’da yapmanız uygunsa, bir süre sonra görüşme için davetiye alırsınız. Görüşme, Almanya iltica prosedürü sürecinin en önemli bölümüdür. Ancak bu bölüm için bir yıldan daha uzun süre beklemeniz gerekir.

Görüşme sırasında, iltica nedenlerinize dair ifadeleriniz dinlenir. Bu süreç oldukça önemlidir. Karşıdaki kişileri ikna etmeniz, ortaya koyduğunuz bilgi, belge ve beyanlarla mümkün olabilir.

·         Karar

Bu sürecin sonunda bir karar verilir ve verilen karar size yazılı olarak bildirilir. Bildirilecek karar seçenekleri şunlardır:

  • Talebiniz kabul edilir ve bu sayede 3 yıllık oturum izni alarak Almanya’da yaşamaya devam edersiniz.
  • Talebiniz kabul edilmez, ancak size geçici koruma verilir. Geçici koruma, 1 yıllık oturum izni almanız sağlar. Verilen bu karara itiraz edebilirsiniz.
  • Sınır dışı edilmeye dair ulusal yasak hakkı verilir. Bu karar, en az 1 yıl oturum izni aldığınız anlamına gelir. Bu karara da itiraz hakkınız vardır.
  • İltica talebiniz reddedilir. Bu karara da itiraz edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu