Ekonomi

Almanya İltica Talebimi Reddetti, Ne Yapmalıyım?

Almanya, iltica taleplerini detaylı olarak değerlendirir ve bunun sonucunda başvuruları kabul eder veya reddeder. İltica talebiniz kabul edilirse, burada yaşamaya devam edebilirsiniz. Ancak talebiniz reddedilirse, Almanya iltica talebimi reddetti, ne yapmalıyım sorusu gündeme gelir.

Ülkeler, göçmen ve mülteci alma konusunda büyük oranda isteksizdir. Kendi iç işleyişlerinin ve demografik yapılarının bozulacağı endişesiyle, mülteci alımına soğuk bakarlar. Ancak Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası antlaşmalar nedeniyle de mültecileri almaları gerekir.

Kendi isteksizlikleri ve uluslararası antlaşmaların gerekliliği nedeniyle ülkeler, iltica taleplerini çok sıkı inceler. Bu durum ise taleplere verilen ret oranlarının yükselmesine neden olur. İltica başvurusu reddedilenler, aşağıda belirtilen yolları deneyerek, Almanya’da kalmaya devam edebilir.

Almanya İltica Talebimi Reddetti, Ne Yapmalıyım?

Almanya İltica Talebi Reddine İtiraz Nasıl Yapılır?

Almanya iltica talebi reddi itirazı, yetkili idare mahkemesine yapılır. İltica başvurusuna ret, farklı gerekçeler nedeniyle verilir. Ret gerekçesine bağlı olarak uygulanan prosedür ve itiraz süresi farklılık gösterir.

Başvuru sonrasında ret kararı size yazılı olarak bildirilir. Bu bildirimde, gerekçe de yer alır. Eğer ret gerekçesi basit ret ise 30 gün içerisinde ülkeyi gönüllü olarak terk etmeniz gerekir. Ayrıca bu durumda 2 hafta içerisinde itiraz etme hakkınız da vardır.

İltica başvurunuz kabul edilemez ya da açıkça temelsiz gerekçeleri ile reddedildiğinde ise ülkeden ayrılmak için size 1 hafta süre verilir. İtiraz süreniz de yine 1 haftadır.

İtirazınızı yaptığınızda, ilk olarak usul açısından uygunluğuna bakılır. Bu noktada bir sorun olmadığı anlaşıldığında, itirazınız sonuçlanana kadar Almanya’da kalabilirsiniz. Söz konusu durum, tüm itirazlar için geçerlidir. Ancak usul açısından itiraz talebi kabul edilmezse, ülkeden ayrılmanız gerekir. Siz ayrılmadığınız takdirde, zorla sınır dışı edilme süreciniz başlatılır.

Almanya iltica talebi reddine itiraz, şahsen veya avukat aracılığıyla yapılabilir. Maddi gücünüz varsa, süreci uzman bir avukatla yürütmeniz çok daha yararlı olacaktır. Böylece talebinizin kabul edilme olasılığı ciddi anlamda artacaktır.

İlgili: En iyi iltica ifade örneği nasıldır?

İltica Talebi Reddi Sonrasında Ne Olur?

İltica talebi reddi sonrasında itiraz hakkınız vardır. Bunun haricinde farklı seçenekleriniz de bulunur. Yani ret kararı, Almanya’daki maceranızın tamamen sonlandığı anlamına gelmez. Burada sunulan seçenekleri kullanarak yeni başvurular yapabilir ve Almanya’da kalmaya devam edebilirsiniz.

Eğer itiraz hakkınızı kullanmaz, itiraz süresini kaçırır ve diğer seçeneklere başvurmazsanız, ülkeyi terk etmeniz gerekir. Eğer size verilen süre içerisinde ülkeyi gönüllü olarak terk etmezseniz, zorla sınır dışı edilirsiniz. Ancak bunun için de belli prosedürler izlenecektir.

Sınır dışı edilmeniz, mevcut durumunuza göre birkaç gün içinde olabileceği gibi, birkaç ay sonra dahi olabilir.

İltica Talebi Reddi Sonrasındaki Seçenekler Nelerdir?

İltica talebi reddi sonrasındaki tek seçenek, karara itiraz olarak görülebilir. Ancak bunun haricinde de farklı seçenekler vardır. Bu seçeneklere ilişkin detaylar şu şekildedir:

·         İtiraz

İtiraz, bu noktadaki en önemli seçenektir. BAMF kararına karşı yetkili idare mahkemesine itiraz başvurusu yapabilirsiniz. Basit ret almışsanız, itirazınızı 2 hafta içerisinde, kabul edilmezlik veya açıkça temelsiz gerekçeleriyle ret almışsanız itirazınızı 1 hafta içinde yapmanız gerekir.

İtirazınız sonrasında mahkeme, sunduğunuz bilgi ve belgeleri değerlendirerek itirazınızı kabul edebilir veya reddedebilir. İtirazınız kabul edildiğinde, iltica talebiniz onaylanır. Reddedildiğinde ise sınır dışı süreci başlatılır.

·         Duldung (Müsamaha Belgesi)

Duldung veya bilinen diğer adıyla müsamaha belgesi, özel durumu olan kişilere verilen bir belgedir. İltica talebiniz ve itirazınız reddedildiğinde, ülkeden ayrılmanız gerekir. Ancak eğitiminizin devam etmesi, yakın zamanda bir ameliyat geçirecek olmanız, tedavinizin devam etmesi gibi nedenler sebebiyle sınır dışı edilme süreciniz durdurulur.

Duldung ile bu süreç durur, ancak iptal edilmez. Yani özel durumunuz sonlandığında, sınır dışı edilirsiniz. Duldung, geçici olarak Almanya’da kalmanıza izin verilmesini sağlar.

·         Kilise İlticası

İtirazınızın reddedilmesi sonra sınır dışı edilmemek için bir kiliseden iltica talep edebilirsiniz. Böyle bir durumda kilise, durumunuzu dinler ve sizi sınır dışı edilmeye karşı koruyabilir. Bu, genellikle son çaredir ve maalesef her zaman işe yaramaz. Bunları bilerek kilise ilticası yapılabilir.

·         Mağduriyet Düzenlemesi

Sınır dışı edilmeniz ciddi bir mağduriyete neden olacaksa, mağduriyet başvurusu yapabilirsiniz. Almanya’ya iyi bir şekilde uyum sağladıysanız, buradaki yaşamanızı sorunsuz şekilde devam ettiriyorsanız, Almancayı tamamen öğrendiyseniz, mağduriyet başvurusundan olumlu sonuç alabilirsiniz.

·         Meclise Dilekçe Gönderme

İtirazınız reddedildiğinde, eyalet meclisine veya Alman federal meclisine dilekçe göndererek, iltica talebinizin yeniden değerlendirmeye alınmasını talep edebilirsiniz. Bu dilekçede sunacağınız gerekçelerin güçlü olması gerekir. Aksi takdirde kabul edilmeyecektir.

Dilekçe yönteminin başarı şansı çok yüksek değildir. Ayrıca dilekçe yöntemi ile mağduriyet başvurusu aynı anda yapılamaz. Bu yüzden, durumunuzu dikkate alarak uygun olan yöntemi seçmeniz gerekir.

·         Müteakip İltica Başvurusu

İltica nedenlerinize, ülkenizdeki durumdan kaynaklı olarak yenileri eklenirse, müteakip iltica başvurusu yapabilirsiniz. Böylece yeni durum dikkate alınarak, yaptığınız başvuru değerlendirilir. Ancak ülkenizde yeni bir durum oluşmadan veya yeni iltica nedenleri sunmadan böyle bir başvuru yapılamaz.

Almanya iltica talebimi reddetti, ne yapmalıyım sorusunun detaylı yanıtı genel olarak bu şekildedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu