Banka Kiralık Kasa Güvenli Mi?
Sahip olduğunuz dolar, altın, değerli evrak, düğün takıları gibi pahalı eşyalarınızı banka kasalarında saklamak isteyebilirsiniz. Peki banka kiralık kasaları güvenli mi? Kiralık kasalar soyulabilir mi? Kasadaki eşyalarınız çalınırsa ve kaybolursa banka bundan sorumlu olur mu? Kiralık kasa anahtarı kimlerde durur? Tüm bu soruların yanıtlarını sizin için ele aldım. Bankadan kasa kiralamadan önce mutlaka bunları bilmelisiniz.
Bankadan Kasa Kiralama
Türkiye’de genelde düğün takıları, döviz, altın, mücevher, nakit para gibi değerli ürünlerini ve eşyalarını banka kasalarında tutulmaktadır. Banka kasaları çok güvenilir olduğunu bilindiği için ve yıllık kiralama ücreti az olduğu için bu yöntem tercih edilmektedir.
Banka kasalarında kiralama işlemi şu şekilde yapılır: Kiralayacak kişi kimlik belgesi ile bankaya gider ve kiralık kasa olup olmadığını sorar. Bazı bankalarda kiralık kasa sistemi olmayabilir. Kiralık kasa odası olan bankalar boş yer varsa ürünlerinizi koyabileceğiniz bir kasa ayırır size.
Kiralık banka kasaları 3 boy olarak belirlenmiştir. Büyük, Orta ve küçük boy kasalar olarak. Fiyatları da boyutlarına göre değişmektedir. Eğer eşyanız az ise o zaman küçük boy kiralamanız yeterli olacaktır. Büyük boy kiralık kasalar genelde değerli evrak saklamak için tasarlanmıştır.
Bankada adınıza bir kasa hesabı açılır ve sizden yıllık olarak banka kiralama ücreti alınır. Kasaların 2 anahtarı bulunur. Bunun bir tanesi sizde bulunurken diğeri bankada bulunur. Siz istediğiniz zaman anahtarla gelip banka kasasının açılmasını isteyebilirsiniz. Anahtarı kaybederseniz bankaya sizden ortalama 500-750 TL arası değişen depozito ücretini isteyecektir. Bunun zaten peşin aldığı için bu depozito yanmış olacaktır. Bu nedenle anahtarı kaybetmemeye özen göstermelisiniz.
Peki banka kiralık kasalar ne kadar güvenilir? Çalınma riski var mıdır? Banka batarsa kiralık kasadaki paralarınız ve altınlar ne olur? Bunlara bakalım.
Kiralık Kasalar Güvenilir Mi?
Birçok kişinin merak ettiği soru banka kiralık kasa güvenli mi? Belki izlediniz bilmiyorum ama; Fransa’da en güvenli bankalardan bir tanesinin kasa odası büyük bir soygun girişimine maruz bırakılıyor. Bu soygunda odadaki bütün kasalar soyuluyor. Tabi bunu izlediğinizde ister istemez, Türkiye’deki banka kasaları da soyulabilir riski hissedebilirsiniz. Bu belki en sondaki risk olarak görülür. Banka kasalarında aslında soygundan daha önemli bir risk var bunun ne olduğunu aşağıda yazacağım. Ama banka kasası soyulabilir mi onun yanıtını vereyim.
Peki kiralık kasalar soyulur mu? Bunun yanıtını şöyle açıklamak istiyorum.
Kiralık Kasalar Soyulabilir Mi?
Banka kiralık kasa odaları çelik duvarlar ve sonrasında beton duvarlar ile örülüdür. Genelde banka bodrum katında olur ve oldukça sağlam bir odaya sahiptir. Giriş kapısı kalın demir parmaklıklı kapılar ile korunmaktadır. Bunun yanı sıra odaya girilse bile kasalar çok iyi kilit altında tutulduğu için kasaların açılması da hiç kolay olmayacaktır. Bunun yanında ayrıca banka alarm sistemi polis merkezini anında alarma geçirmektedir. En ufak bir olayda 5 dakika içinde polis kapıda olacaktır.
Bu anlamda banka kasaları hırsızlara karşı oldukça güvenli diyebiliriz. Size asıl risk olabilecek diğer bir durumdan söz etmek istiyorum.
Banka Kasası Kiralama Riskleri
Gelelim asıl risklere; banka kasası kiraladıktan sonra kafanız rahat olmak istersiniz. Çünkü yıllık kira ücreti verdikten sonra; acaba kasadaki param çalınır mı? Kaybolur mu? gibi riskli düşüncelerden kurtulmalısınız. Kasa güvenliği düşünüldüğünde bunlar söz konusu olmaz. Kasaların 2 anahtarı bulunur. Kasanın açılabilmesi için bu 2 anahtarın da olması gerekiyor. Bu anahtarın biri sizde diğeri bankada kalıyor. Siz anahtarı yanınızda getirip kasayı açmak istediğinizi söyleyince banka güvenlik görevlisi sizinle kasa odasına gelip kendi anahtarı ile kasayı açıyor. Siz de kendi anahtarınız ile son kilidi açıp kasanın tam açılmasını sağlıyorsunuz.
Anahtarı kaybetseniz bile bu risk taşımayacaktır. Çünkü yabancı biri sizin anahtarınız ile banka kasasını açamaz. Banka her kasa açılışı için kimlik isteyip ayrı imza almaktadır.
Ama geçen senelerde şöyle ilginç bir olay yaşandı. Bir bankada kiralık kasası olan bir vatandaşın kasası soyulmuş. Bu nasıl olmuş? Bankadaki görevlilerden biri müşteri kasayı kiralamadan önce kasanın her 2 anahtarını da kopyalamış. Bunu da mum kalıbı ile yapmış. Kasa kiralanıp anahtarlar müşteriye veriliyor ve müşteri parasını-altınını ne varsa koyuyor. Bu görevli de bu kopyaladığı 2 anahtarla bu kasayı bir güzel açıp soyuyor. Tabi bu fark edilir edilmez görevlinin işine son veriliyor. Bu olay Almanya’da yaşanıyor.
Peki bu gibi bir durum karşısında da tam garantili ve güvenli kasa kiralama işlemi yapmak gerekiyor diyorsanız o zaman kiralık kasa sigortası yaptırabilirsiniz.
Kiralık Kasa Sigortası Yaptırmak
Kiraladığınız kasadaki para,dolar,altın ne varsa bunları ücret karşılığında sigortalayıp saklayabilirsiniz. Bunu 2 türlü yapabilirsiniz. Direk değerli eşyalarınızı çalınmaya karşı sigortalatabilirsiniz. Ya da banka kasasını sigorta yaparsanız. Eşyalarınız çok değerli ise direk eşya sigortası yapmanız daha mantıklı olacaktır. Ama kasa sigortası yaparsanız o zaman kasanız çalınır ve farklı biri sorun ortaya çıkarsa zararınız sigorta tarafından karşılanır. Bu Avrupa’da çok yaygın yapılan bir işlem olmasına rağmen Türkiye’de henüz tam yaygınlaşmadı.
Kiralık kasaların güvenli olup olmadığını ve diğer tüm riskleri yazdık. Siz sağlam bir banka ve sağlam bir sigorta ile çalıştıktan sonra banka kiralık kasaları her zaman güvenli olacaktır. Yine takdir sizin olup yazdıklarım bir yatırım ve işlem tavsiyesi değildir. 🙂
Kiralık Kasası Olan Bankalar ve Ücretleri 2022
Türkiye’de bulunan bütün bankaların kiralık kasa sistemi mevcuttur. Kiralık kasa odası maliyetli olduğu için sadece küçük illerdeki bazı küçük banka şubelerinde kiralık kasa odası bulunmaz. Ya da güvenlik ve asayiş noktasında problem olabilecek yerlerdeki bankalarda da kiralık kasa odası olmayabilir. Bunun haricinde; Garanti Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıf Bankası, AK BANK, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, TEB Bankası, ING Bank, QNB Finansbank, Şeker Bank, Deniz Bank ve diğer tüm bankaların kiralık kasaları bulunmaktadır.
2022 yılı kiralık banka kasa ücretleri küçük kasa, 500-700, orta kasa, 800-1000, büyük kasa 1200-1400 arasında değişmektedir.
Banka Batarsa Kiralık Kasalar Ne Olur? Devlet El Koyar Mı?
Türkiye’de 2000’li yıllarda çok fazla banka batınca ister istemez halen banka batarsa param ne olur? Banka batarsa kiralık kasalardaki paraya, altına devlet el koyar mı sorusu akla geliyor. Birincisi Türkiye’de bankacılık sistemi çok sağlam olduğu için batması gerçekten çok ihtimal değildir. Bunun yanı sıra Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank gibi devlet bankalarının da zaten batması söz konusu olmaz. Özel bankalar batarsa da banka kasaları devlet güvencesinde noter huzurunda açılıp hak sahiplerine teslim edilir. Devlet normalde batan bankada parası olanlara belli bir limite kadar para desteği verir; ama banka kasası aynı durum değildir. Kasada ne varsa yine sizin olur.