Krediler

Avrupa’da En Kolay İltica Kabul Eden Ülkeler 2024

Farklı nedenlerden dolayı ülkelerini terk etmek isteyenler, farklı ülkelerden sığınma talep etmektedir. Avrupa’da en kolay iltica kabul eden ülkeler, bu noktadaki en önemli tercihtir. Sürecin daha kolay olması için genellikle sığınma talebini kolay kabul eden ülkelerden sığınma talep edilir.

Genellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları, gelişmiş ülkelerden sığınma (iltica) talep etmektedir. Ancak gelişmiş ülkeler, sığınmacıların hem demografik yapıyı hem toplum huzurunu hem de ekonomik dinamikleri olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle bu başvurulara mesafeli yaklaşmaktadır.

Bazı ülkeler, sığınma talep edenlerin başvurularını, kendi ihtiyaçlarını da gözeterek daha olumlu olarak karşılamaktadır. Yazımızın devamında, bu türden kolay iltica kabul eden Avrupa ülkeleri ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

İltica Etme Şartları

İltica etmek, vatandaşı olmadığınız bir ülkeden sığınma talep etmeniz anlamına gelir. Bu talebiniz karşılandığında, o ülke size oturum izni verir ve orada yaşamaya başlarsınız. Yasal olarak orada çalışabilir, iş kurabilir ve o ülkenin vatandaşlarının yararlandığı hakların büyük kısmından yararlanırsınız.

Bu yönü ile bakıldığında iltica etmenin ne kadar avantajlı olduğu görülür. Örneğin; ekonomik refah seviyesi olarak dünya ortalamasının çok üzerinde olan Almanya’ya gitmek ve orada çalışmak, birçok kişinin hayalidir. Çünkü böyle bir durumda, o kişinin hayatı değişecek ve yaşam kalitesi artacaktır.

En Çok Sığınmacı Kabul Eden Avrupa Ülkeleri 2023

Her isteyenin sığınma talep etmesi söz konusu değildir. Sığınma talep edebilmek için iltica etme şartları oluşmuş olmalıdır. Bu şartlar ise şu şekildedir:

  • Irk, din, dil, uyruk veya dahil olunan sosyal grup nedeniyle ciddi zarar görme riskinin olması
  • İnsanlık dışı muamele ve aşağılanma olasılığı
  • Can güvenliğinin olmaması
  • Ülkede savaş durumunun olması

Burada yer alan şartlardan birinin oluşması durumunda, farklı bir ülkeden sığınma talep edilebilir.

En Kolay İltica Kabul Eden Avrupa Ülkeleri 2024

Dünyada hızla büyüyen bir sığınmacı krizi olduğu, herkes tarafından bilinen bir gerçek. Resmi olmayan rakamlara göre dünya genelindeki sığınmacı sayısının 100 milyonun üzerindedir. Ve sayı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu durum nedeniyle Avrupa ülkeleri, sığınmacı konusunda ciddi tedbirler almakta ve sığınmacıları geri çevirmenin yollarını aramaktadır.

Her ne kadar Avrupa ülkeleri sığınmacılara ve iltica taleplerine olumlu bakmasa da, bazı ülkeler bu noktada fazla sığınmacı kabul ederek ayrışmış durumdadır. En kolay iltica kabul eden Avrupa ülkeleri şu şekildedir:

  • Almanya
  • Fransa
  • İtalya
  • İsveç
  • Avusturya
  • Yunanistan
  • İspanya
  • Portekiz

Buradaki ülkelerin kolay bir şekilde iltica taleplerini kabul etmesinin farklı nedenleri vardır. Bunların başında ise iş gücü gelmektedir. Özellikle genç iş gücü bulma konusunda zorlanan Avrupa ülkeleri, sığınmacılara daha ılımlı yaklaşmaktadır.

Ülkelerin iltica şartları ise farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Almanya’ya iltica etmek isteyenlerin Almanya’da bulunması ve başvurusunu da şahsen yapması gerekir. Diğer türlü yapılan başvurular kabul edilmez.

Ülkelerin İltica Başvurusu Yapanları Kabul Etmeme Hakkı Var Mı?

Esasında iltica etmek, Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesi ile güvence altına alınan yasal bir haktır. Dolayısıyla ülkelerin, yapılan bu başvuruları kabul etmeme gibi bir hakkı yoktur. Ancak bu noktada iltica şartları devreye girer.

Bir ülkeye yasal olmayan yollarla dahi girmiş olsanız, gerekli iltica şartlarını sağlamanız durumunda, başvurunuz kabul edilmelidir. Ancak şartları sağlamıyorsanız, ülkenize geri gönderilirsiniz.

Bazı ülkeler, daha fazla sığınmacı almamak için gelenlerin başvurularını kabul etmemekte ve onları ülkelerine geri yollamaktadır. Bu ülkeler, her ne kadar Birleşmiş Milletler tarafından kınansa da, bu tutumlarını sürdürmektedir. Yani ülkelerin yasal olarak başvuruları kabul etmeme hakkı olmasa da, keyfi olarak iltica taleplerini kabul etmeyebildikleri bilinmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu