Ekonomi

Almanya İltica Red İtiraz Etme Dilekçe Başvurusu

Almanya’ya yapılan iltica başvuruları, farklı nedenlere bağlı olarak reddedilebilir. Eğer bu kararın haksız olduğunu düşünüyorsanız, Almanya iltica red itiraz etme dilekçe başvurusu yapabilirsiniz. Böylece alınan kararın düzeltilmesini talep edebilirsiniz.

Almanya, günümüzde en fazla iltica talep edilen ülkelerden biridir. Özellikle Türkiye’den bu ülkeye yoğun bir ilgi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak yapılan ilticaların tamamının kabul edilmediği unutulmamalıdır. Eğer sizin başvurunuz da kabul edilmemişse zaman kaybetmeden bu duruma bir dilekçeyle itiraz edebilirsiniz.

Yapılan iltica taleplerinin reddedilmesinin farklı nedenleri vardır. Ancak neden ne olursa olsun, her zaman bir itiraz hakkınız olduğunu unutmayın.

Almanya İltica için Geçerli Sebepler

İltica, sığınma anlamına gelen bir süreçtir. Bu sürecin mutlaka kendi içinde mantıklı ve geçerli sebepleri olmalıdır. Yani ortada hiçbir sebep yokken Almanya’ya iltica başvurusu yapamazsınız. Almanya iltica için geçerli sebepler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ülkesinde dinine, ırkına, milliyetine, cinsiyetine, siyasi inançlarına, sosyal grubuna ya da etnik kökenine göre açık ya da gizli bir şekilde tehdit edilmesi.
  • Ülkesinde, cinsiyetine veya cinsel yönelimine dayalı şiddet veya zulümle karşılaşması.
  • Ülkesinde, savaş, çatışma veya yıkım sonucu hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması.
  • Ülkesinde, toplu göçler sonucu insanların hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması.
  • Ülkesinde, hukuken korunmayan bir şekilde tutuklanması ya da zorla işkence görmesi.
Almanya İltica Red İtiraz Etme Dilekçe Başvurusu

Almanya İltica Başvurusu Red Gerekçeleri

Almanya iltica başvurusu red gerekçeleri, başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. Red gerekçelerin temelinde ise sunulan gerekçelerin doğru olmadığına kanat getirilmesi veya yanlış gerekçeler ileri sürülmesi vardır.

İltica başvurusu reddi, kendi içinde farklı seçeneklere sahiptir. Bunlara ilişkin genel detaylar ise şu şekildedir:

  • Basit Ret: İltica başvurusundan farklı bir Avrupa ülkesi sorumlu olmadığında verilebilir. Basit ret alanlar, 30 gün içinde Almanya’dan ayrılmak zorundadır. Bu gerekçede, başvurunun kandırma amacıyla veya ekonomik gerekçelere dayandığı varsayılmaz.
  • Kabul Edilemez: Bu gerekçe ile ret aldığınızda, ülkeden ayrılmak için size sadece 1 hafta süre verilir. Söz konusu ret gerekçesinin nedeni ise iltica nedenlerinin temelsiz ve dayanaktan yoksun olması nedeniyle verilir.

Yazılı olarak ret gerekçesini öğrendiğiniz tarihten itibaren ülkeyi terk etme sürecini başlar. Bu sürecin durması veya tersine çevrilmesi için iltica başvuru reddine itiraz edilmesi gerekir.

İlgili Yazı: Almanya’da kaçak çalışma cezası

Almanya İltica Başvurusu Reddi Sonrasındaki Seçenekler

İltica başvurusu ret kararına karşı yapılacak farklı seçenekler vardır. Bunlar, genel olarak Almanya’yı terk etmek ve itiraz etmek olarak sınıflanabilir.

İltica başvurunuzu yaptıktan sonra gelen ret kararı sonrasında herhangi bir adım atmadan, size verilen süre içerisinde Almanya’dan ayrılabilirsiniz. Böylece iltica süreci sizin için tamamen sonlanmış olur. Eğer ülkenizde farklı durumlar ortaya çıkmazsa, yeniden iltica talebinde bulunamazsınız.

Diğer seçenek ise itirazdır. İtirazın da kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlara ilişkin detaylar ise şu şekildedir:

·         Müteakip İltica Başvurusu

Almanya’ya iltica nedenlerinize yenilerinin eklenmesi ve ülkenizdeki durumun değişmesi üzerine müteakip iltica başvurusu yapabilirsiniz. Bu başvuru, ilk konaklama merkezindeki BAMF şube ofisine kişinin kendisi tarafından yapılır. Böylece iltica başvurusu yeniden değerlendirmeye alınır.

Ancak ülkenizde yeni bir durum olmadan böyle bir başvuru yaparsanız, sürecin sonunda yine ülkenize dönmeniz gerekecektir.

·         Müsamaha Belgesi

İltica başvurunuz reddedilmesine karşın sınır dışı edilmeniz önünde bazı (seyahat engeli olması, pasaportunuzun bulunmaması vb.) engeller olabilir. Böyle durumlarda size müsamaha belgesi (duldung) verilir.

Duldung, geçici bir oturum izni olarak açıklanabilir. Duldung alsanız dahi süreç sizin için devam eder. Zaten bu belge, sınırlı bir zaman dilimi için verilir. Verilen süre tamamlandığında ülkenize geri dönmeniz gerekecektir.

·         Mağduriyet Düzenlenmesi

İltica başvurusu sürecinde Almanya’ya tam olarak uyum sağlamışsanız, Almancayı öğrenmişseniz, eğitim görüyorsanız, işte çalışıyorsanız mağduriyet düzenlenmesi talep edebilirsiniz. Bu şartlara sahip olmanız, Almanya’da oturum izni almanızı kolaylaştıracaktır.

Almanya iltica ret itiraz dilekçe örneği 2024 yılında her bir birey için düzenlemek çok zor olacağı için her bireyin kendi durumuna uygun bir dilekçe hazırlaması daha yerinde olacaktır.

Almanya İltica Red İtiraz Dilekçe Başvurusu

Almanya iltica red itiraz dilekçe başvurusu, iltica talebinin reddedilmesi sonrasındaki en etkili yollardan biridir. Bunun için yetkili idare mahkemesine başvurmanız gerekir.

Başvurunun zamanında ve gerekçeli olarak yapılması çok önemlidir. Bunun için alanında deneyimli bir avukattan hukuki destek almak, sürecin daha sorunsuz tamamlanmasını sağlayacaktır. İtiraz dilekçesi sonrasında başvurunuz yeniden incelenir ve verilen ret kararı kaldırılabilir ya da ret kararı onanabilir.

Ret kararının kaldırılması durumunda oturum izni alırsınız, ancak onanması durumunda ülkeyi terk etmeniz gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu